NCTV: IS stuurt tientallen personen in Europa aan

Volgens terreurbestrijder Dick Schoof heeft IS in 2015 terroristen meegestuurd in de asielstroom naar Europa. Die zijn heel professioneel.

Hongaarse soldaten bewaken de grens met Servië waar reizende migranten in een kamp verblijven
Hongaarse soldaten bewaken de grens met Servië waar reizende migranten in een kamp verblijven Foto Marko Djurica/Reuters

Volgens een inschatting van inlichtingendiensten zijn er in Europa „vele tientallen” door Islamitische Staat (IS) aangestuurde mensen die hier terroristische aanslagen willen plegen. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een maandag gepubliceerde analyse van de terrorismedreiging.

IS heeft eind 2015 „veelvuldig” aanslagplegers meegestuurd in de asielstroom naar Europa, schrijft de NCTV. Of zij ook op deze manier naar Nederland zijn gekomen kan Schoof „niet vaststellen, maar ook niet uitsluiten”.

Eerder zei Schoof nog dat het „onwaarschijnlijk” is dat jihadisten met de vluchtelingen meereizen. De kans op een aanslag in Nederland is „reëel”, volgens de NCTV, maar er zijn geen concrete aanwijzingen.

Inlichtingendiensten hebben de laatste maanden meer aanwijzingen over hoe IS al sinds 2013 „op gestructureerde wijze” aanslagen in Europa voorbereidt. Zo waren de aanslagen in Parijs en Brussel, in november en maart, „gecoördineerd en aangestuurd” door het IS-leiderschap vanuit Syrië, schrijft Schoof.

De Coördinator noemt hun professionaliteit „verontrustend”. „Ze beschikken over automatische wapens en weten hiermee om te gaan, ze vervaardigen grote hoeveelheden explosieven, hebben heimelijke communicatie en weten langere tijd buiten het zicht van de autoriteiten te blijven.”

De NCTV maakt zich zorgen over de polarisering in de samenleving, mede rondom het „heftige debat over het racistische gehalte van Nederland”. In een toelichting zei Schoof maandag te vrezen dat „een eenling vanuit die spanning gewelddadige actie onderneemt”. Volgens Schoof heeft extreem-rechts door groepen als Pegida „een nieuw elan” gekregen.