Mugabe heeft nu toch last van de ‘scheet’ op sociale media

Zimbabwe

De jonge dominee Mawarire heeft de regie overgenomen van het protest tegen president Mugabe. Dinsdag pakte de politie hem op.

Foto AFP

Weer zullen de Zimbabweanen deze week de straat opgaan om te protesteren tegen de verslechterende economische omstandigheden in hun land. Net zoals ze dat de afgelopen weken massaal deden, en het dagelijks leven in de hoofdstad Harare stillegden.

Deze keer zal Evan Mawarire (39), voorganger van een door hem en zijn vrouw gestichte baptistengemeente in Harare, er waarschijnlijk niet bij zijn. Dinsdag meldde de dominee zich op het politiebureau, waar hij in handboeien in verzekerde bewaring werd gesteld. Op beschuldiging van opruiing en oproepen tot geweld. ‘Ben gedagvaard voor ondervraging. Ons kan niet langer de mond worden gesnoerd’, luidt het laatste bericht dat hij maandag op zijn Facebookpagina zette.

Dominee Mawarire is in korte tijd uitgegroeid tot het gezicht van de jeugdige oppositie tegen het regime van Robert Mugabe (92), al 36 jaar aan de macht en naar eigen zeggen ook kandidaat bij de volgende verkiezingen in 2018. Waar de rol van de traditionele oppositie nagenoeg is uitgespeeld, voormalig oppositieleider Morgan Tsvangirai wordt voor darmkanker behandeld in Zuid-Afrika, hebben nu ontevreden jongeren het heft in handen genomen. Met hun mobieltjes in de hand.

De snelle mobilisatie via sociale media heeft de kliek van Mugabe-getrouwen overvallen. In mei organiseerden zij een ‘miljoenenmars’ als steunbetuiging aan Mugabe, waar slechts enkele duizenden aanhangers op af kwamen. Bij de protesten van vorige week waren vele tienduizenden demonstranten op de been.

Lees ook: Het uitdagen van Mugabe is gevaarlijk, maar zij durft het

De organisatoren van het protest opereren onder verschillende banieren, ook die van de oppositionele MDC. Maar #ThisFlag van Mawarire, is de populairste geworden. „Als ik naar deze vlag kijk, dan roept het geen gevoel van trots en bevlogenheid in mij op, het voelt alsof ik tot een ander land zou willen behoren”, sprak Mawarire in mei, met de nationale vlag om de schouders, op een filmpje dat hij op het web zette. Een politieke boodschap had hij niet in gedachten, wel een noodkreet over de problemen waarmee de Zimbabweanen worden geconfronteerd: economische malaise, werkloosheid, geldontwaarding, corruptie, geweld en een falende overheid.


#ThisFlag (‘We zijn het zat, we zijn niet bang’) werd een hit. Het regime is erdoor in verlegenheid gebracht. „Een stinkende scheet van een dominee”, reageerde een minister eerst nog. Maar inmiddels groeit het besef dat het protest zo niet kan worden ingedamd. Daarom hebben ze hem nu maar opgepakt en zijn huis doorzocht, bevestigde Mawarires advocaat dinsdag.