Oprichter No Surrender verdacht van ramen liquidatie

De oprichter en voormalige leider van motorclub No Surrender, Klaas Otto, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van betrokkenheid bij het beramen van een liquidatie. Dit wordt door verscheidene opsporingsbronnen bevestigd. In verband hiermee is de 48-jarige Otto afgelopen vrijdagavond op verzoek van het landelijk parket aangehouden in zijn cel.

Otto zat al sinds vorige week dinsdag vast, omdat hij zich volgens het OM in Breda heeft schuldig gemaakt aan afpersing, witwassen en brandstichting. Afgelopen vrijdag oordeelde de rechter-commissaris in Breda dat zijn voorlopige hechtenis kon worden geschorst omdat er niet voldoende „ernstige verdenkingen” waren. Otto zou daarom maandag naar huis hebben mogen gaan. Die vrijlating werd evenwel verhinderd door de nieuwe aanhouding in zijn cel. Justitie en zijn advocaat Erik Thomas willen niet zeggen wie geliquideerd dreigde te worden.

Het OM doet er alles aan om te voorkomen dat Otto op vrije voeten komt. Woensdag dient een appèl van het OM tegen het besluit van de rechter-commissaris om de man vrij te laten wegens de verdenking van brandstichting en afpersing. De rechter-commissaris heeft maandag geoordeeld dat de aanhouding van Otto wegens de liquidatie niet onrechtmatig was. Donderdag beslist deze onderzoeksrechter of de voorlopige hechtenis wordt verlengd in het liquidatieonderzoek.