Mitra

Slijter sleept makers van Floryn en Beerenburg mee in faillissement

Hoe lang blijft de kruidenbitter Beerenburg nog verkrijgbaar? Die vraag dringt zich op nu de Beerenburger-destilleerderij, Weduwe Joustra in Sneek, dreigt te worden meegesleept in het faillissement van slijterijketen Mitra. Weduwe Joustra is het enige bedrijf dat Beerenburg mag verkopen onder de merknaam met twee e’s: er zijn wel varianten van andere fabrikanten, die zijn gespeld met één e.

Nadat Mitra eind juni faillissement had aangevraagd, is moederbedrijf M. Dirkzwager in Schiedam in grote financiële problemen geraakt. Die destilleerderij verkoopt ook jenevermerk Floryn. Weduwe Joustra is net als Mitra een dochterbedrijf van M. Dirkzwager. Het bedrijf had eerder al uitstel van betaling aangevraagd en maandag vroeg de curator deze surseance om te zetten in een faillissement.

De financiële problemen van Mitra treffen ook gezondere delen van het bedrijf. De kans op een complete doorstart is volgens de curator klein, al kunnen onderdelen, waaronder Weduwe Joustra, misschien nog apart worden verkocht. Directeur Heleen Sonnenberg stelt dat het merk Weduwe Joustra „zeker behouden zal blijven”. Kopers zouden al interesse hebben getoond.

Voor Sonnenberg kwam het faillissement als een verrassing: „Wij waren op de hoogte van de financiële zorgen bij de aandeelhouder, echter niet op dit niveau. De consequenties zijn enorm, het raakt ons diep, maar we zullen trachten de schade tot het minimum te beperken.”

Met name door problemen bij Mitra kampte M. Dirkzwager al jaren met dalende verkoop en toenemende concurrentie. Het bedrijf leed over de laatste twee jaren waarover cijfers bekend zijn ook al flinke verliezen: 6,7 miljoen euro in 2013 en 2,9 miljoen in 2014. Door de ondergang van M. Dirkzwager verliezen mogelijk zo’n 180 werknemers hun baan.