Michael Matthews wint tiende Touretappe

De Australiër maakte onderdeel uit van een groep vluchters die ontstond in de afdaling van de eerste klim.

Michael Matthews en Peter Sagan rijden in een groep die zich heeft losgemaakt van het peloton.
Michael Matthews en Peter Sagan rijden in een groep die zich heeft losgemaakt van het peloton. Foto Kenzo Tribouillard / AFP

Michael Matthews is winnaar geworden van de tiende etappe in de Tour de France. De Australiër maakte onderdeel uit van een groep met vluchters die ontstond in de afdaling van de eerste klim van de dag, de Port d’Envalira (eerste categorie). De renner van Orica-BikeExchange versloeg in de sprint wereldkampioen Peter Sagan en Edvald Boasson Hagen, die respectievelijk tweede en derde werden.

De rit van dinsdag ging van start in Andorra en de renners kregen meteen een zware klimming voor de kiezen. De Port d’Envalira, met de top op 2.408 meter, vormt dit jaar het dak van de Ronde van Frankrijk. De even daarvoor uit het peloton weggereden Portugees Rui Costa kwam daarop als eerste boven en streek zo de Souvenir Henri Desgrange op, de prijs voor de renner die als eerste boven komt op de hoogste berg van elke Tour.

In de afdaling reden drie renners naar Costa toe: Vicenzo Nibali, Michael Matthews en Peter Sagan. Later kwamen daar ook onder meer voormalig drager van de gele trui Greg van Avermaet en eerdere ritwinnaar Stephen Cummings bij.

Achter de koplopers had LottoNL-Jumbo-kopman Wilco Kelderman het intussen lastig. De renner moest tijdens de beklimming van de Port d’Envalira lossen uit de groep met favorieten, maar wist in het dal weer terug te keren in het peloton. Voor een andere landgenoot, Sebastian Langeveld, gold dat echter niet. De coureur kon de groep al vrij snel na de start niet meer volgen en kneep dertig kilometer verder definitief in de remmen. Hij is daarmee de eerste Nederlandse uitvaller in deze Tour.

Twitter avatar Ride_Argyle Cannondale-Drapac Sad to confirm reports that @sebaslangeveld has been forced to withdraw from #TDF2016. Details around his withdrawal to come.

De tussensprint in Aigues-Vives, op 74 kilometer van de meet, was een prooi voor Sagan, het was de reden dat hij was meegesprongen met de vluchters. De Slowaak pakte zo twintig punten voor de groene trui en nam die daarmee over van Mark Cavendish, winnaar van al drie etappes deze Tour.

In de laatste kilometers snelde Daryl Impey na meerdere pogingen Sagan nog voorbij en kwam op kop te rijden. Hoewel het tussen hen en Van Avermaet leek te gaan, werden zij vlak voor de meet nog gepasseerd door Michael Matthews. Van Avermaet en Samuel Dumoulin werden respectievelijk vierde en vijfde.

Etappe van morgen

Terwijl de klassementsmannen de afgelopen dagen in de Pyreneeën hun neus voor het eerst aan het venster hebben gestoken en nu ongeveer weten waar ze staan, is het woord in de Tour-rit van woensdag vrijwel zeker aan de sprinters. De 162,5 kilometer lange etappe tussen Carcasonne en Montpellier voert over relatief vlak terrein. Voor de renners met rappe benen is het één van de laatste gelegenheden om te strijden om de dagzege, voordat ze over anderhalve week de finish op de Champs d’Elysees opdraaien.

De etappe start in de historische plaats Carcassonne, een nog altijd ommuurde vestingstad in het zuiden van Frankrijk. La Cité de Carcassonne trekt jaarlijks vele toeristen en staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dit levert ongetwijfeld mooie tv-beelden op bij de start.

Als de renners eenmaal op weg zijn richting Montpellier, dan doen ze dat over een glooiend parcours. In de beginfase van de rit zitten enkele klimmetjes van de vierde categorie, waarop de kruimeldieven onder de bolletjestruikandidaten wat punten kunnen oprapen, maar daarna is het relatief vlak. Montpellier staat bekend als de sprinthoofdstad van Frankrijk, en de etappe moet gek lopen, willen de rappe mannen niet gaan vechten om de ritzege.