Het strand van Barceloneta bij Barcelona. Naar Spanje kwamen vorig jaar 68 miljoen buitenlandse toeristen en dit jaar worden er nog meer verwacht.

Foto QUIQUE GARCIA / EPA

Interview

Met z’n 68 miljoen op vakantie naar Spanje

Spanje krijgt dit jaar een recordaantal toeristen te verwerken. „Het is cru, maar we profiteren van aanslagen in andere landen.”

Het terras van Steakhouse Pasodoble aan de boulevard van Benalmádena is vrijwel elke avond goed gevuld. Boven de zonneschermen wappert de Nederlandse vlag. Obers serveren vleesschotels met frietjes. Eigenaresse Jopie Tolhuysen vouwt aan de bar servetten. „We merken aan alles dat het drukker is dan andere jaren. Voor ons natuurlijk heel prettig. De stemming is veel beter. Een paar jaar geleden moesten we door de crisis nog mensen ontslaan. Dat was vreselijk”, zegt Tolhuysen, die 24 jaar geleden met haar man de zaak aan de Costa del Sol begon.

Spanje breekt de afgelopen jaren het ene record na het andere. In 2015 kwamen er 68 miljoen buitenlandse toeristen. Met 14 procent van het bbp is toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Volgens de Duitse reisorganisatie TUI beleeft Spanje de drukste zomer ooit, mede doordat wordt geprofiteerd van de aanslagen in Frankrijk, Tunesië, Egypte en Turkije. Spanje is veilig en relatief goedkoop. De gemiddelde weekprijs voor de huur van een appartement aan het strand is 664 euro.

Meer dan de helft van de toeristen komt uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Volgens de ANWB gaan dit jaar voor het eerst meer dan een miljoen Nederlanders naar Spanje. De Spaanse vliegmaatschappij Vueling bezwijkt bijkans onder het succes. Op het vliegveld van Barcelona was het afgelopen week een chaos doordat Vueling de grote stroom reizigers niet aankon en talloze vluchten moest annuleren.

Groeimarkt China

Het land zet ook in op anderssoortig toerisme, zoals stedentrips en cultuurreizen. China geldt daarbij als groeimarkt; afgelopen jaar bezochten 300.000 Chinezen Spanje.

Aan de costa’s was begin juli 80 procent van de accommodaties volgeboekt. Ook de acht appartementen van Kanada & Ma aan het strand van Benalmádena zijn deze zomer steevast gevuld. Een Deens gezin verpoost aan het zwembad, terwijl Spanjaarden aan het voetvolleyen zijn. „Dit wordt een goede zomer”, zegt José Maria Hidalgo, die de appartementen met een partner liet bouwen in 2010, middenin de crisis. „Achteraf is dat een goede zet gebleken. De huizenmarkt was hier volledig ingestort. Buitenlanders investeerden niet meer. Die willen zo min mogelijk risico lopen.”

De sporen van de uiteengespatte zeepbel zijn zichtbaar in kustplaatsen als Torremolinos en Benalmádena. Overal staan appartementen leeg die na 2007 nooit verkocht zijn. In heel Spanje staan drie miljoen huizen leeg. Aan de Costa del Sol hebben vele Spanjaarden en buitenlanders grote verliezen geleden. Appartementen die in 2005 voor 140.000 euro werden verkocht staan nu voor nog geen 60.000 euro te koop.

Maar sinds 2013 trekt de huizenmarkt aan de kust weer wat aan. De prijzen liggen 6,9 procent hoger dan een jaar geleden. Met name Britten kochten weer in groten getale huizen – naar schatting wonen er achthonderdduizend Britten in Spanje. Met het ‘ja’ voor een Brexit vrezen sommigen wel voor een nieuwe zeepbel. Er is ondanks leegstand de afgelopen jaren veel nieuws gebouwd. Daar is weer vraag naar. Prijzen stijgen. Met het vertrek van de Britten kan die markt weer instorten.

Veel mensen raakten alles kwijt

„Laten we hopen dat de gevolgen niet groot zullen zijn”, zegt Hidalgo. Hij laat het verleden liever rusten, maar ook hij leefde destijds van ‘het Spaanse bouwwonder’. „Zo goed als het vóór de crisis was zal het nooit meer worden. Toen leefden we in een grote droom. Ik heb ook geïnvesteerd. Dat was een goede deal totdat ik ging scheiden en met verlies moest verkopen. Veel mensen zijn alles kwijtgeraakt.” Het gaat gelukkig weer heel goed met het toerisme, zegt hij. „Dat moeten we koesteren. En vooral niet dezelfde fouten maken.”

Paco Robles is de spil op het strand van Benalmádena. Met zijn vrouw en dochters verhuurt hij parasols en strandbedden. „Ik werk hier al 25 jaar. Het is fijn om met toeristen te werken”, zegt hij. „Het is nu, aan het begin van de zomer, alweer drukker dan vorig jaar. De zwaarste tijd is voorbij. Het is cru, maar we profiteren van aanslagen in andere landen.”

Aan de Costa Brava wordt dit weekeinde de eerste grote stroom toeristen verwacht. Ook de 1.300 inwoners van het dorpje Portbou maken zich op voor de jaarlijkse invasie, die volgens plaatsvervangend burgemeester Toni Sánchez Serra groter is dan ooit. „Ons dorpje groeit naar meer dan drieduizend mensen. Vrijwel alles is volgeboekt”, vertelt hij. De meeste toeristen komen uit Frankrijk. Een aantal Noren wil een gebouw in het centrum kopen en er een hotel van maken. „Daar zeggen we zeker niet zonder meer nee tegen. Ook voor ons zijn investeringen belangrijk.”

In Barcelona is niet iedereen blij met almaar meer toeristen, die in een volkswijk als Barceloneta zorgen voor torenhoge huizenprijzen en overlast door schreeuwende en drinkende buitenlandse toeristen. „Toch moet iedere toerist hier welkom zijn. Daar leven we van”, zegt de 98-jarige Alfons Cànovas. Hij is de armoede na de burgeroorlog nooit vergeten.