Meeste Europeanen koppelen migratie aan terreurdreiging

Europabreed onderzoek constateert overwegend negatieve houding ten opzichte van vluchtelingen en migranten.

Kinderen van migranten in een opvangkamp aan de grens tussen Servië en Hongarije.
Kinderen van migranten in een opvangkamp aan de grens tussen Servië en Hongarije. Foto AP / Marko Drobnjakovic

De meeste Europeanen leggen een direct verband tussen de vluchtelingencrisis en de dreiging van terroristische aanslagen, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Pew Research Center.

In acht van de tien landen waar mensen naar hun mening is gevraagd, geloofde vijftig procent of meer van de ondervraagden dat de kans op een terreuraanslagen stijgt met het aantal asielzoekers. In Nederland en Duitsland dacht 61 procent van de ondervraagden dat, in Hongarije en Polen zelfs respectievelijk 76 en 71 procent.

Het gemiddelde voor de tien landen lag op 59 procent. Pew heeft ook Italië, Zweden, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje meegenomen in het onderzoek.

Met name Hongaren, Polen, Grieken en Italianen zien vluchtelingen ook als een economische bedreiging, zo blijkt uit onderstaand tabel. Het gemiddelde in de tien Europese landen lag op vijftig procent.

Pew Research Center

Pew Research Center

In hetzelfde onderzoek is mensen ook gevraagd wat voor beeld ze hebben van moslim. Opnieuw waren het duidelijke meerderheden van de ondervraagde Hongaren, Polen, Grieken en Italië die een negatief beeld hadden.

Pew Research Center

Pew Research Center

Het onderzoeksbureau waarschuwt dat er geen concrete aanwijzingen zijn gevonden dat de bezorgdheid over vluchtelingen in een bepaald land in directe relatie staat tot het aantal migranten dat daar binnenkomt.