Israëlisch parlement neemt controversiële ngo-wet aan

Ngo’s moeten de identiteit van hun buitenlandse donoren openbaren. Tegenstanders vrezen dat de wet critici van de regering het zwijgen zal opleggen.

Premier Netanyahu tijdens de stemming in het Israëlische parlement op maandag.
Premier Netanyahu tijdens de stemming in het Israëlische parlement op maandag. Foto Ronen Zvulun/Reuters

Het Israëlische parlement heeft maandag een omstreden wetsvoorstel goedgekeurd, waardoor ngo’s verplicht worden de identiteit van hun buitenlandse donoren openbaar te maken. Voorstanders zien de wet als een middel om buitenlandse bemoeienis met Israël tegen te gaan. Maar volgens critici is de wet gericht tegen organisaties die kritiek hebben op het rechtse beleid van de regering.

De wet is ingediend door de rechts-nationalistische minister van Justitie Ayelet Shaked. In de praktijk treft de maatregel vooral linkse organisaties. Volgens het Israëlische ministerie van Justitie zijn er 27 ngo’s die meer dan de helft van hun geld uit het buitenland krijgen. Het merendeel betreft mensenrechtenorganisaties als Breaking the Silence, die worden gezien als links en kritisch zijn over het Israëlische beleid in de Palestijnse gebieden.

Rechtse organisaties in Israël krijgen net zo goed geld uit het buitenland, maar overwegend van (religieuze) particuliere donoren – en daarvoor gelden de nieuwe regels niet. Die gelden alleen voor organisaties wier budget voor ruim de helft komt van buitenlandse regeringen of organisaties, zoals de Europese Unie.

Felle kritiek

De Verenigde Staten en de EU hebben hun zorgen geuit over de wet, die werd aangenomen na een lange en bij vlagen stormachtige zitting van de Knesset. Uiteindelijk stemden 57 parlementsleden voor en 48 tegen. Vlak voor de stemming reageerde de leider van de oppositie, voorman Isaac Herzog van het Zionistische Kamp, al verbolgen in het parlement:

“De ngo-wet is illustratief voor het ontluikende fascisme die zijn intrede doet in de Israëlische maatschappij.”

Ook Israëlische ngo’s reageerden fel. “Dit is een wet die als enige doel heeft om degenen die kritiek durven te uiten op de regering of op de nederzettingen te markeren en het zwijgen op te leggen”, aldus Peace Now.

Premier Netanyahu noemde de wet “democratisch en noodzakelijk”. Eerder dit jaar verwees hij naar buitenlandse financiering van organisaties die een Palestijnse staat steunen. Daarbij trok hij de vergelijking met separatistische groepen in Spaans Baskenland.

“Probeer je voor te stellen dat Israël Baskische onafhankelijkheidsbewegingen steunt.”

Nederland geeft ook geld

Nederland geeft 1,2 miljoen euro per jaar aan Palestijnse mensenrechtenorganisaties. Ook gaat indirect geld naar Israëlische organisaties als Adalah, B’Tselem en Yesh Din, die opkomen voor mensenrechten, en Breaking the Silence, dat (ex-)militairen laat getuigen over hun rol in de bezetting. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft eerder “bij de Israëlische regering aangedrongen op terughoudendheid en gewezen op risico’s voor vrijheid en pluriformiteit van organisaties als de wetgeving doorgang zou vinden”. Israël vroeg Nederland op zijn beurt de financiering van linkse ngo’s in het land stop te zetten.