‘Ik houd ervan om in mooie pakken te lopen’

Serdal Guclu (30) werkt bij arbeids- en bemiddelingsbureau BRIXS, waar hij een team leidt dat talentvolle IT’ers werft. Met zijn vrouw woont hij in een koophuis in Rotterdam.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Het is niet altijd gemakkelijk om de juiste IT’ers te vinden, want in Nederland zijn ze heel schaars. Het is daarom een kwestie van goed kijken met wie je te maken hebt en wie waar het beste past. Sinds anderhalf jaar ben ik als business manager verantwoordelijk voor het leiden van het recruitmentteam. Hiervoor krijg ik trainingen waarin je leert hoe je mensen kunt begeleiden en motiveren. Als manager moet ik namelijk ook functionerings- en beoordelingsgesprekken voeren.

„Dit zie ik als opstap naar het opzetten van een eigen onderneming. De komende drie tot vijf jaar blijf ik dit werk zeker doen, maar voor mezelf beginnen heeft me altijd getrokken. De onzekerheid die daarbij komt kijken schrikt me niet af. Als je zorgt voor een goed startkapitaal, de juiste mensen om je heen hebt en goed bent voorbereid, dan komt het wel goed. Daarnaast zul je als eigen ondernemer, als je het goed doet, ook automatisch meer verdienen.

„Ik ben niet ontevreden over mijn salaris. Daar heb ik wel voor moeten onderhandelen, maar ik zie dat soort dingen als een spelletje. Ik had in mijn hoofd wat ik wilde verdienen en dat heb ik ook gekregen. Maar ik zit niet alleen voor mijn salaris bij BRIXS, het gaat me nu vooral om mijn ontwikkeling en de ervaring die ik kan opdoen. Bovendien krijg ik binnenkort een auto van de zaak. Ik mocht hem zelf uitkiezen, dus het wordt er een uit de BMW 1-serie mét tankpas, zodat ik onbeperkt kan tanken.”

UIT

‘Ik houd ervan om op mijn werk in mooie pakken te lopen, dat geeft me een goed gevoel. Daar gaat zo nu en dan dus wel veel geld aan op. Ik heb er een paar van Oger en dan betaal je al snel zo’n 400 tot 500 euro. Maar na vijf dagen in een pak is het wel genoeg geweest en draag ik in het weekend het liefst een goede jeans met een fijne trui of overhemd en heel stiekem als ik thuis blijf gewoon een trainingsbroek.

„Aan het maken van lange reizen geven mijn vrouw en ik ook aardig wat geld uit. Deze zomer gaan we bijvoorbeeld naar Turkije, voor onze huwelijksreis zijn we naar de Dominicaanse Republiek geweest en in oktober gaan we naar Dubai. Dat is een reis die hoog op onze verlanglijst staat, het schijnt er superluxe te zijn, tot in het extreme toe. Daar ben ik erg nieuwsgierig naar. Bovendien kun je niet alleen de stad in, maar ook op het strand liggen en dat leek ons wel een goede combinatie. De tickets waren niet duur, zo’n 350 euro per persoon. Voor de hele reis – een week – trekken we samen zo’n 2.500 euro uit. Want mijn vrouw wil vast nog gaan shoppen en dan gaat het hard.

„Verder ben ik voornamelijk geld kwijt aan uitjes met mijn familie, want hen zie ik vaak. Afgelopen maand was wat dat betreft duur, want mijn moeder was ook nog jarig. Samen met haar broer heb ik haar een horloge van 289 euro cadeau gedaan. In totaal was ik daarmee zo’n 250 euro aan mijn familie kwijt.”