Guantánamo Bay: twee gevangenen naar Servië

Servië heeft twee gedetineerden uit de Amerikaanse terreurgevangenis Guantánamo Bay opgenomen. Het gaat om een Tadzjiek en een Jemeniet, die jaren gevangen zijn gehouden door de Amerikaanse autoriteiten. Ze zijn nooit in staat van beschuldiging gesteld. Het is voor het eerst dat Servië gevangenen uit Guantánamo Bay opneemt. In totaal zijn er nu nog 76 gevangenen op de Amerikaanse basis op Cuba. Verwacht wordt dat er de komende weken nog tientallen worden vrijgelaten. Het merendeel van de gevangenen op Guantánamo, die veelal vastzitten zonder uitzicht op een proces of een officiële aanklacht, komt uit Jemen. De Verenigde Staten weigert hen terug te sturen naar dat land wegens de politieke situatie daar. In Jemen woedt een burgeroorlog. Zelf neemt Amerika geen gedetineerden uit Guantánamo op. Volgens de Amerikaanse wet mogen zij geen voet op Amerikaanse bodem zetten. Daarom zijn andere landen nodig om de gevangenen op te nemen, maar sommige landen weigeren dat. Nederland heeft aangegeven pas gevangenen onderdak te willen bieden als de Amerikaanse autoriteiten Guantánamo definitief sluiten. President Obama probeert dat nog dit jaar, in zijn laatste maanden als president, voor elkaar te krijgen. In maart stuurde hij een plan naar het Congres, waar onder meer in staat dat Amerika gevangenen opneemt die het te gevaarlijk acht om vrij te laten, in extreem beveiligde gevangenissen. De Republikeinen zijn het daar niet mee eens. (NRC)