Ex-burgemeester Wilma Verver failliet verklaard

ABN Amro vroeg faillissement aan voor de voormalige burgemeester van Schiedam.

Een straat in Voorschoten is vernoemd naar Verver. Ze was er burgemeester van 2001 tot 2006.
Een straat in Voorschoten is vernoemd naar Verver. Ze was er burgemeester van 2001 tot 2006. Foto Marcel Antonisse / ANP

Wilma Verver, voormalig burgemeester van Schiedam, is door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard. Het faillissement was aangevraagd door ABN Amro. Deze bank had in 2013 al beslag laten leggen op Ververs woning, vanwege schulden. Verver had een hypotheek van 1,8 miljoen euro op haar huis, waar ze zo’n zeven ton voor had betaald.

De VVD-politica was van 2005 tot 2011 burgemeester van Schiedam. In 2011 stapte ze op na aantijgingen van machtsmisbruik. Ze zou een aannemer hebben uitgesloten van aanbestedingen van de gemeente, vanwege een persoonlijk conflict over de verbouwing van haar huis. De aannemer in kwestie had beslag laten leggen op de woning van Verver, nadat ze een rekening van drie ton weigerde te betalen.

Lees een interview met Verver uit 2011: Ik geloof gewoon niet dat ik zo eng ben

Verver zou ook het chauffeursbedrijf van haar zoon hebben ingehuurd voor klussen van de gemeente. Verver werd door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) beschuldigd van machtsmisbruik, vriendjespolitiek en het creëren van een angstcultuur.