EU-ministers maken vrij baan voor boetes Spanje en Portugal

De Europese Commissie kan de boetes echter nog wel op nul zetten.

Minister Dijsselbloem in gesprek met andere Europese ministers van Financiën in Brussel.
Minister Dijsselbloem in gesprek met andere Europese ministers van Financiën in Brussel. Foto Darko Vojinovic/AP Photo

De Europese ministers van Financiën hebben toestemming gegeven Spanje en Portugal, die volgens de Europese Commissie te weinig hebben gedaan om hun begrotingstekorten te verkleinen, een boete op te leggen. Dat meldt de Europese Raad van Ministers in een persverklaring. Het is nu aan de Commissie binnen twintig dagen sancties voor te stellen. Het zou voor het eerst zijn dat de Europese Unie landen een boete oplegt voor “ineffectieve actie”.

Niet voldoende actie

De Commissie maakte donderdag bekend dat Spanje en Portugal hun begrotingstekorten niet binnen de deadline onder de 3 % van het bruto binnenlands product, wat de richtlijn voor de Europese landen is, hebben kunnen brengen. Daarbij hebben ze veel minder actie ondernomen dan hun was aangeraden.

Naar aanleiding van de bevindingen van de Commissie bogen de ministers van Financiën zich over de kwestie. Dinsdag maakten zij bekend het eens te zijn met het oordeel van de Commissie en daarmee toestemming te geven voor mogelijke boetes. De boetes zijn afhankelijk van het BBP en kunnen oplopen tot maximaal 2 miljard euro voor Spanje en 346 miljoen euro voor Portugal.

Mogelijk een boete van nul euro

Het is echter niet zeker of de Commissie ook daadwerkelijk boetes zal gaan opleggen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei maandag al tegen ANP dat de Commissie de boetes op nul kan zetten. De hoge boetes zouden de groei en de werkgelegenheid van de landen namelijk hard treffen.

Als de Commissie wel boetes voorstelt, hebben Spanje en Portugal tien dagen de tijd om argumenten aan te dragen die boetes te verlagen.