Eerste Kamer niet blij met verbouwplannen Binnenhof

Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol wil dat de Eerste Kamer eerder terug kan naar haar gebouw.

Een cameraman filmt achterstallig onderhoud in het Binnenhof-complex.
Een cameraman filmt achterstallig onderhoud in het Binnenhof-complex. Foto Jerry Lampen / ANP

De Eerste Kamer is nog niet klaar met de plannen van minister Stef Blok (Rijksdienst, VVD) om het Binnenhof ingrijpend te verbouwen. Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) wil dat de minister alsnog voor de variant kiest waarbij de Eerste Kamer al na ruim twee jaar naar haar eigen gebouw kan terugkeren. “Het Binnenhof is hét symbool van de parlementaire democratie in Nederland. We vinden het niet oké als dat symbool heel lang op slot gaat. Hoe eerder hier weer vergaderd wordt, hoe beter”, zei Broekers dinsdag tegen journalisten.

Vorige week stemde de Tweede Kamer in met een grootschalige renovatie waarbij het hele Binnenhof 5,5 jaar volledig afgesloten wordt. Er is een variant mogelijk waarbij de Eerste Kamer, de Raad van State en de premier op het ministerie van Algemene Zaken sneller kunnen terugkeren. Maar die zou negen maanden langer duren en daarmee nadelig uitpakken voor de Tweede Kamer. Bovendien is deze iets duurder dan de geraamde 475 miljoen euro. “De Eerste Kamer hoeft veel minder ingrijpend gerenoveerd te worden, dus het is niet gek dat wij ook eerder terugkeren”, zei Broekers. “Maar het gaat mij er niet om wie er eerder terugkeert, maar dat het hier niet een hele generatie Eerste én Tweede Kamerleden leeg staat.”

De verbouwingsplannen zijn geen wetgeving waar de Eerste Kamer over kan stemmen, maar de senaat heeft als medegebruiker van het Binnenhof wel inspraak. “Ik wil niet dat Blok denkt: nu de Tweede Kamer gestemd heeft is het wel klaar”, zei Broekers. Ze wil in eerste instantie een gesprek met Blok en de baas van het Rijksvastgoedbedrijf. Als die niet bereid zijn tot flexibiliteit, moet de Eerste Kamer bezien of het verdere stappen kan ondernemen.