Dreigende stilte daalt neer in hoofdstad Juba

Staakt-het-vuren

In Juba was het vanochtend vroeg stil op straat. Niemand durft er op te gokken dat de strijd voorbij is. De inwoners wachten angstig af.

Voor het eerst sinds vele dagen van strijd is het afgelopen vannacht rustig gebleven in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Maandag riepen president Salva Kiir en vicepresident Riëk Machar hun aanhangers op te stoppen met vechten. Deze dinsdagochtend vroeg was het angstvallig stil in de straten van de hoofdstad, melden inwoners via de telefoon. De meeste mensen durven nog niet naar buiten. Maar er wordt ook melding gemaakt van plunderingen.

Bij de strijd lijkt vicepresident Machar de meeste verliezen te hebben geleden. Hij verloor de controle over een basis in Juba en vele van zijn soldaten sneuvelden.

Vicepresident Riëk Machar beschuldigde maandag „elementen in het kamp van Salva Kiir” de gevechten te zijn begonnen. Hij gaf echter zijn rivaal Salva Kiir niet rechtstreeks de schuld. Er bestaan sterke aanwijzingen dat Kiirs legerleider Paul Malong achter de opgelaaide strijd van vorige week zit.

Het patroon van de gevechten de afgelopen dagen toont gebrek aan discipline onder de manschappen aan beide zijden. Er werd geplunderd door soldaten en zelfs op VN-kampen geschoten. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de twee leiders daartoe opdracht hebben gegeven.

De aanvallen op de VN kunnen diplomatieke gevolgen hebben. De VN en de Verenigde Staten hebben zich de afgelopen dagen uiterst negatief uitgelaten over de Zuid-Soedanese leiders. De internationale gemeenschap heeft het in 2011 onafhankelijk geworden Zuid-Soedan altijd volop gesteund, maar zijn leiders genieten geen enkel internationaal respect meer.

De missie van de VN in Zuid-Soedan is met 12.000 militairen en ander personeel een van de grootste VN-missies ter wereld. De blauwhelmen hebben de bevoegdheid in te grijpen wanneer burgers worden bedreigd, maar dat hebben zij de afgelopen dagen niet gedaan. Ooggetuigen vertellen over beschietingen door soldaten van Salva Kiir op tanks van de VN. De VN beschermen kampen in Juba waar 30.000 burgers een onderkomen hebben gezocht. Dit zijn veelal Nuers, de tribale groep van Riëk Machar. Het kamp van Salva Kiir ziet de VN daarom als niet neutraal. In heel Zuid-Soedan 200.000 leven burgers in kampen, Dinka’s en Nuers.