documentaire

De schijn tegenNPO 2, 22.40-23.40u.

De schijn tegen heeft op papier wel iets weg van de veelbesproken documentaireserie Making a Murderer. Het snijdt in elk geval een vergelijkbaar thema aan: is het nog wel mogelijk om een moordzaak objectief te benaderen als iemand de schijn tegen heeft? In december 1996 staat het huis van Reinier S. in brand. Hij redt zijn kinderen, maar zijn vrouw wordt later dood aangetroffen in de woning en blijkt te zijn vermoord. Vanaf dat moment is hij de belangrijkste verdachte. Hij heeft een ongeloofwaardig alibi, vertoont verdacht gedrag en heeft een gokverslaving . Maar is dat genoeg voor een veroordeling? Hoewel hij in eerste instantie wordt vrijgesproken, komt er in 2009 toch een veroordeling: hij moet vijftien jaar de cel in. Hij blijft volhouden dat hij onschuldig is. Advocaat Geert-Jan Knoops onderzoekt de zaak samen met de projectgroep Gerede Twijfel en zegt dat de bewijzen niet sluitend zijn. Er zouden slordigheden in het onderzoek zitten en op basis van het bewijs valt niet met zekerheid te zeggen dat de man de moord heeft gepleegd. Regisseur Simone de Vries volgt het verzoek tot herziening van de zaak.