Directeur Nyenrode Amsterdam huurde eigen ICT-bedrijf in

Belangenverstrengeling

Bestuur Nyenrode vond het „ongewenst” dat directeur Anton Busselman zijn eigen ICT-bedrijf inhuurde, maar liet de zaak rusten.

Anton Busselman, de onlangs op een zijspoor belande directeur van de Nyenrode New Business School (NNBS) in Amsterdam, huurde vorig jaar zijn eigen ICT-bedrijf in voor 90.000 euro.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Busselman kwam onlangs in opspraak nadat zes NNBS-medewerkers in een vertrouwelijke brief aan het college van bestuur van Nyenrode beschuldigingen aan zijn adres uitten. Busselman zou zich recentelijk hebben misdragen op een studiereis met studenten naar China. Eén studente diende een officiële klacht in. Nyenrode startte een extern onderzoek, Busselman deed een stap opzij.

NNBS kampt al jaren met organisatorische problemen. Eind 2014 werd de toenmalig directeur ontslagen wegens incompatibilité d’humeur met het college van bestuur. Dat stelde Busselman aan om orde op zaken te stellen. Hij huurde op 15 mei 2015 zonder ruggespraak met de top van Nyenrode voor 90.000 euro het bedrijf Solid Online in, een ICT-bedrijf waarvan hij 25 procent van de aandelen bezit.

Hoewel Busselman zijn aandeelhouderschap bij zijn aantreden had gemeld aan de personeelsafdeling, was de top van Nyenrode niet op de hoogte. Die was naar eigen zeggen „onaangenaam verrast” toen die er in september 2015 bij toeval op stuitte. Collegevoorzitter Misa Dzoljic noemde de belangenverstrengeling tegenover Busselman destijds „ongewenst”. Toch liet het bestuur zich door hem overtuigen van de noodzaak van de „tijdelijke inhuur” en liet de zaak rusten.

De werkzaamheden van Solid Online voor NNBS lopen nog altijd. In september begint de invoer van een nieuw ICT-systeem. NNBS zal, naar eigen verwachting, de diensten van Solid Online nog een jaar gebruiken.

Busselman stelt in een reactie: „In de tekortschietende organisatie die ik aantrof, was het zeer urgent om een goed ICT-systeem te hebben.” Naar eigen zeggen is hij volstrekt transparant geweest over zijn belang in Solid Online. „Ook over de inhuur van diensten.” Over de Chinareis wil hij niets kwijt zolang het onderzoek loopt.

Schok bij Nyenrode pagina 10-11