De hoogste hakken en de strakste jurken

Amsterdam Fashion Week De Amsterdamse modeweek is dankzij betalende bezoekers nu ook een soort modefestival. Dennis Diem trakteerde op een show als een fifties-musical.

Dennis Diem
Dennis Diem

Of hij nog een advies had voor jonge Nederlandse ontwerpers, werd trendforecaster Ferry Schoew donderdagavond gevraagd.

Thrinhbecx
Schoew, die woont en werkt in Parijs, was een van de vier juryleden van Lichting, een jaarlijkse wedstrijd waarvoor alle Nederlandse modeacademies hun twee beste studenten afvaardigen en die dit jaar werd gewonnen door Danial Aitouganov en Marlou Breuls, allebei afkomstig van Amfi in Amsterdam. Tijdens het tellen van de publieksstemmen werden de juryleden geïnterviewd. „Pak je koffers en get the fuck out of Holland”, was het antwoord van Schoew.

Modeweek met functie
En zo werd op de allereerste avond van Amsterdam Fashion Week (tegenwoordig officieel Mercedes Benz Fashion Week Amsterdam, en eigendom van Telegraaf Media Groep) het grote probleem van de Nederlandse modeweek meteen maar weer eens benoemd. Wie echt iets wil bereiken in de mode, moet zich in het buitenland presenteren. Zie bijvoorbeeld jurylid Bram van Diepen, die Lichting in 2011 won, een paar maanden bij G-Star werkte en toen naar Parijs vertrok. Inmiddels is hij ontwerper voor de mannenlijn van Louis Vuitton.

Dat wil niet zeggen dat de modeweek geen functie heeft. Amsterdam Fashion Week is een showcase voor nieuw (lokaal) talent, en een veilige plaats om te oefenen voordat een eventuele sprong naar Parijs of andere grote modestad gemaakt wordt.

Zeker sinds het voor niet-modeprofessionals mogelijk is kaartjes te kopen voor shows is de modeweek ook uitgegroeid tot een soort halfjaarlijks modefestival: allemaal de hoogste hakken en de strakste jurk aan, als een ster poseren voor de sponsorwall en dan ook nog naar een modeshow.

Rodeloperjurken-ontwerper
Die betalende bezoekers kregen het meest waar voor hun geld bij de show van rodeloperjurken-ontwerper Dennis Diem. Zijn show was een soort fifties-musical, compleet met suikerspinkapsels, pastelkleurige glamourjurken en in zwart leer geklede bad boys op (echte!) motoren. Een waar spektakel, en er zaten knap gemaakte, opvallende stukken in, al had het met vernieuwende mode niet heel veel te maken.

Dat gold voor meer shows. Het was een leuke vondst van Zyanya Keizer om donkerblauw plastic op de catwalk te laten golven, en er zat bijzonder handwerk in haar aan het water gewijde collectie. Maar de transparante broeken met wijde pijpen en lakleren sneakers maakten het geheel a-modieus. De met ruches en kunstbont versierde sweatshirts van Les Soeurs Rouges, het merk van Dorrit en Marlous de Roode, zouden vijf jaar geleden nog best leuk zijn geweest, nu waren ze oud nieuws.

Toch was er ook op deze 25ste editie genoeg veelbelovends te zien. Karim Adduchi, die vorig jaar nog meedeed aan Lichting, kwam met een groots opgezette show. De ontwerper, wiens Marokkaanse achtergrond een grote rol speelt in zijn werk en die een groot deel van zijn collectie maakte van traditionele tapijten, schoot soms uit (uitstaande rokken van dik plastic) maar liet ook geslaagde ontwerpen zien, zoals gedessineerde jassen, jurken waarbij de tapijten zo waren uitgehaald dat ze gedeeltelijk transparant waren en op hooggehakte klompzolen gezette babouches (Marokkaanse slippers).

Prettige hipheid

De collectie voor mannen en vrouwen van het nieuwe label Trinhbecx (Tung Trinh en Tim Becx) had een prettige hipheid: hoekige, op werk van beeldhouwer Philip King gebaseerde kledingstukken, met veel modieuze bustier-details. Sunanda Chandry Koning zette met lange, bewerkte gewaden, maskers en gezichtsversieringen een heel eigen en mooie sfeer neer.

De overtuigendste show was die van Liselore Frowijn, die haar moderne, sportieve vrouwencollectie grotendeels had gemaakt van de ‘Afrikaanse’ stoffen van Vlisco. Die katoenen stoffen combineerde ze met andere, vaak glanzende, gedessineerde materialen en dat leverde spannende combinaties op. Die zou best naar het buitenland kunnen, zou je denken. Daar showt ze al een tijdje.