De baas van het peloton wint, en verliest

Tour de France

Michael Matthews versloeg Peter Sagan in de sprint om de etappezege. Maar de Slowaakse wereldkampioen zal er niet lang om rouwen.

Michael Matthews (links) viert zijn overwinning. Wereldkampioen Peter Sagan kijkt rechts toe. Hij werd tweede.
Michael Matthews (links) viert zijn overwinning. Wereldkampioen Peter Sagan kijkt rechts toe. Hij werd tweede. Foto Jean-Paul Pelissier/Reuters

De macht van de baas van het Tourpeloton in één beeld gevangen. Daar rijdt Peter Sagan achteloos weg uit een sterke kopgroep in de tiende etappe van Escaldes-Engordany naar Revel. Greg Van Avermaet, drie renners van Orica-BikeExchange, Edwald Boasson Hagen, Vicenzo Nibali en Rui Costa: allemaal laten ze de wereldkampioen begaan. Wie durft mee te sprinten, weet dat hij dat vroeg of laat een keer zal moeten bekopen. Sagan wil winnen hier. Dus is de winst voor hem in Aigues-Vives, een tussensprint op 75 kilometer vóór de finish.

Een prachtige ritzege is er daarna voor de Australiër Michael Matthews, die na 197 kilometer in Revel het harde werk van zijn ploeggenoten Daryl Impey en Luke Durbridge bekwaam afmaakt in de eindprint. En dat na tientallen kilometers spannend spel in een kopgroep van aanvankelijk vijftien toprenners, die samen in het verleden al goed waren voor 24 ritzeges. Sagan en Boasson Hagen verwezen naar plaats twee en drie, ook dat nog. „Ik heb er geen woorden voor”, stamelt Matthews na afloop aan de finish. De 25-jarige Australiër, die zijn profcarrière begon bij Rabobank, won eerder ritten in de Giro d’Italia (twee) en de Vuelta (drie). Maar de Tour? „Ik was dicht bij opgave. ‘Deze wedstrijd is niets voor mij’, dacht ik. Vandaag komt mijn droom uit.”

Slag slaan

Sagan, eerder deze Tour al winnaar van de tweede etappe, joeg dinsdag geen droom na. Het was de eerste van twee ritten die op voorhand geen strijd beloofden om de gele trui, stilte voor de storm op de Mont Ventoux van donderdag. Maar dankzij een hoge col in het begin – de Port d’Envalira, op 2.408 meter het dak van deze Ronde – voor Sagan bij uitstek geschikt om een slag te slaan voor het puntenklassement. Groenetruidrager Mark Cavendish en andere pure sprinters moesten op de klim lossen. Ideaal moment om zelf mee te gaan in een ontsnapping en de kostbare 20 punten te pakken in de enige tussensprint. Zo deed de Noorse sprintbeer Thor Hushovd het in 2005 en 2009, zo won Sagan de afgelopen vier jaar het groen in Parijs.

Ritwinst in Revel was niet eens het hoogste doel van de kopman van Tinkoff. Met machtige versnellingen heerste en verdeelde hij in de kopgroep. Zat Sylvain Chavanel te ‘linkeballen’? Sagan zorgde persoonlijk voor de schifting die de Fransman te machtig was. Hij leidde de laatste klim en haalde in de finale tot drie keer toe een ontsnapte concurrent terug. Was het dan jammer dat hij in de sprint werd verslagen door Matthews? „Ze lieten mij alle gaten dichtrijden, dus ik had aan het eind weinig energie meer.” Tweede, 25 punten erbij en de regenboogtrui ingeruild voor de groene, met ruime voorsprong op Cavendish. „Ik had best willen winnen, maar het had ook minder gekund.”