Corbyn automatisch in race om Labour-leiderschap

Het Labour-partijbestuur besloot dat Corbyn niet opnieuw handtekeningen hoeft te verzamelen.

Labour-leider Jeremy Corbyn eerder vandaag.
Labour-leider Jeremy Corbyn eerder vandaag. Foto Frantzesco Kangaris / AFP

Het bestuur van de Britse Labour-partij heeft dinsdag besloten dat de leider Jeremy Corbyn automatisch meedoet aan de strijd voor het leiderschap. Dat melden Britse media. Dat betekent dat de politicus, die al weken binnen eigen gelederen onder vuur ligt, niet opnieuw 51 handtekeningen onder parlementsleden moet verzamelen om mee te doen aan de race om het leiderschap.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Dak gaat er hier af: Corbyn mag meedoen aan leiderschapsstrijd https://t.co/IJze1UH1G7

De radicaal-linkse Jeremy Corbyn werd vorig jaar verrassend tot leider van de partij gekozen. Sinds een meerderheid van de Britten voor een Brexit stemde, ligt Corbyn onder vuur. Maandag deed Angela Eagle, tot twee weken terug schaduwminister van Handel, een gooi naar het leiderschap.

Lees ook: Eagle daagt Corbyn uit in ‘burgeroorlog’ bij Labour

Kansen Eagle en Corbyn

De kansen van beide politici op het leiderschap hingen voor een groot deel af van hoe het partijbestuur van Labour de regels dinsdagavond zou besluiten te interpreteren. NRC-correspondent Titia Ketelaar schreef daar eerder over:

“Als Corbyn als zittend leider automatisch mee mag doen aan de strijd, zullen de half miljoen leden die hem vorig jaar kozen dat waarschijnlijk nu weer doen. Eagle (55) is lang niet zo populair. Wel geniet ze grote bekendheid.”

Het besluit van het bestuur is dus een opsteker voor Corbyn en een tegenvaller voor Eagle. Corbyn zei na de beslissing dat hij campagne zal gaan voeren tegen ongelijkheid, waarbij hij iedereen in de partij wil betrekken. Ketelaar:

” Corbyn behaalde vorig jaar nipt de vereiste steun, omdat collega’s toen vonden dat het radicaal linkse geluid gehoord moest worden in de strijd om het leiderschap [...] De kans lijkt klein dat hij nu weer 51 collega’s bereid vindt. Slechts veertig Lagerhuisleden steunden Corbyn toen er vorige week een motie van wantrouwen tegen hem werd ingediend, 172 parlementariërs stemden in met de motie.”

Eagle

Dat is nu dus niet aan de orde. De vraag is vooral of Eagle de benodigde handtekeningen binnen weet te halen. Ze zit al sinds 1992 in het Lagerhuis en was onderminister in het eerste kabinet-Blair. In laatstgenoemde functie stemde ze voor de inval in Irak. Als Eagle niet 51 handtekeningen verzamelt, mag ze niet de strijd met Corbun aanbinden.

Partijprominenten spreken de afgelopen dagen van “een burgeroorlog” bij Labour en analisten vrezen voor een scheuring van de partij. Ketelaar:

“Als Eagle niet wint, zullen diegenen die haar steunen mogelijk een nieuwe partij willen oprichten.”