Chelsea Manning deed zelfmoordpoging

De 28-jarige ex-soldaat zit een gevangenisstraf van 35 jaar uit om het lekken van militaire documenten aan Wikileaks.

Foto die Manning in 2010 naar zijn overste stuurde. In het leger werd al vastgesteld dat de soldaat worstelde met geslachts- en identiteitsproblemen.
Foto die Manning in 2010 naar zijn overste stuurde. In het leger werd al vastgesteld dat de soldaat worstelde met geslachts- en identiteitsproblemen. Foto: AP

De Amerikaanse klokkenluider Chelsea Manning, bekend van het lekken van militaire gegevens aan klokkenluiderssite Wikileaks, heeft vorige week een zelfmoordpoging gedaan. Dat bevestigen haar advocaten. Manning moest vorige week dinsdag worden opgenomen in een ziekenhuis in de staat Kansas. Media berichtten toen al over een zelfmoordpoging, maar dit werd tot maandag niet bevestigd.

Details over wat zich op de ochtend van 5 juli heeft afgespeeld, werden door de advocaten niet gegeven. Zij spraken Manning maandag voor het eerst sinds haar ziekenhuisopname en beschuldigen het Amerikaanse leger van een “grote vertrouwensbreuk” omdat de ziekenhuisopname wereldkundig werd gemaakt. Activisten suggereren al sinds haar arrestatie dat Manning slecht wordt behandeld en dat haar daad eigenlijk iets goeds was.

Chelsea, voorheen bekend als Bradley Manning, werkte in het Amerikaanse leger als data-analist. Hij werd in augustus 2013 schuldig bevonden aan het lekken van vertrouwelijke militaire informatie aan klokkenluiderssite Wikileaks. Daarvoor werd Manning veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf en werd oneervol ontslagen uit het Amerikaanse leger. De nu 28-jarige ex-militair onderging een geslachtsverandering na te zijn vastgezet.

Opkomst van Wikileaks

Manning lekte in 2010 ruim 700.000 militaire en diplomatieke documenten, die een inkijk gaven in het verloop van de oorlogen in Irak en Afghanistan. De meest bekende is de video waarin twee Amerikaanse legerhelikopters het vuur openen op een groepje mannen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het blijken Reuters-journalisten te zijn, wiens camera’s voor wapens werden aangezien. De vergissing werd tot de publicaties van Wikileaks door het Amerikaanse leger verzwegen.

Na onderzoek blijkt dat Manning relatief opzichtig te werk ging. Hij kon relatief eenvoudig bij de data komen en omzeilde met gemak de veiligheidsmaatregelen van het leger; er werd naderhand zelfs gesuggereerd dat hij gepakt wilde worden. Na het lekken gaf hij zijn daad toe aan een online kennis, die het leger inrichtte. De door Manning aangeleverde gegevens betekenden de grote opkomst voor Wikileaks, het klokkenluidersplatform dat werd opgericht door de Australische online activist Julien Assange.