Britse Labour-leider: ik kreeg doodsbedreigingen

Jeremy Corbyn zei dit nadat het kantoor van zijn tegenstrever Angela Eagle was aangevallen.

Jeremy Corbyn eerder op de dag bij aankomst op een partijbijeenkomst.
Jeremy Corbyn eerder op de dag bij aankomst op een partijbijeenkomst. Foto Neil Hall / Reuters

Leider van de Britse Labour-partij Jeremy Corbyn zei dinsdag dat hij eerder deze week doodsbedreigingen heeft ontvangen. Corbyn deed de uitspraken nadat bij het kantoor van Labour-politica Angela Eagle een ruit was ingegooid, meldt persbureau Reuters. Een dag eerder gaf Eagle aan Corbyn uit te dagen voor het partijleiderschap.

Corbyn riep dinsdag op tot kalmte tegenover aanhangers van Labour. In een verklaring zei hij:

“Het is extreem zorgwekkend dat Angela Eagle het slachtoffer is geworden van een bedreigende daad en dat andere parlementariërs bedreigingen ontvangen. Als iemand die deze week en daarvoor doodsbedreigingen heeft ontvangen, roep ik alle partijleden en aanhangers op om rustig te blijven en elkaar met respect en waardigheid te behandelen, ook als er onenigheid is.”

De politie doet momenteel onderzoek naar het vandaliseren van het kantoor van Eagle. Nadat vannacht een baksteen door de ruit was gegooid, moest een bijeenkomst verplaatst worden naar een andere locatie. Het kantoor ligt in Wallasey, vlakbij Liverpool.

Twitter avatar lorna_hughes Lorna Hughes Angela Eagle MP’s constituency office in Manor Road, Liscard, where a brick was thrown at the windows this morning https://t.co/a5taRehMz3

Onrust in partij

Het is momenteel zeer onrustig binnen de gelederen van de Labour-partij. Een meerderheid van de parlementsleden steunde onlangs een motie van wantrouwen tegen Corbyn, omdat zijn leiderschap niet meer geloofwaardig zou zijn. Daarvoor trad al meer dan de helft van zijn schaduwkabinet af.

Corbyn wil echter van geen wijken weten en sprokkelde met moeite een nieuw schaduwkabinet bijeen. Maandag zei Eagle dat Corbyn “geen slecht mens”, maar ook “geen leider” is en deed zelf een gooi naar het leiderschap.