Bernie Sanders spreekt steun uit voor Clinton

Hoewel Clinton vorige maand al genoeg gedelegeerden binnenhaalde, zette Sanders zijn campagne voort.

Sanders en Clinton eerder dit jaar.
Sanders en Clinton eerder dit jaar. AP / Seth Wenig

Na een lange zware campagne heeft senator Bernie Sanders toch de handdoek in de ring gegooid. Dinsdag schaarde hij zich achter zijn voormalige rivaal Hillary Clinton op haar campagnerally in New Hampshire. Dat meldt Reuters.

Sanders erkende in Portsmouth dat Clinton aan het langste eind had getrokken tijdens het nominatieproces. “Ik zal er alles aan doen om te verzekeren dat zij [Clinton, red.] de volgende president van de Verenigde Staten wordt”, aldus Sanders. Clinton prees de senator vervolgens voor zijn strijd voor liberale waarden en voor het enthousiasmeren van mensen die normaal niets om politiek geven.

Volgens Sanders is Clinton bereid het minimumloon te verhogen, banen te scheppen, toegang tot het gezondheidsstelsel uit te breiden en klimaatverandering aan te pakken. Allemaal zaken waar Trump niets aan zou doen, aldus Sanders.

Geruchten

Een dag eerder staken gerucht over een “endorsement” van Sanders voor Clinton de kop al op, toen eerstgenoemde zei bij de campagnebijeenkomst van Hillary aanwezig te zijn. De campagneteams gaven toen allebei een verklaring uit waarin stond dat de twee politici zouden praten over “hun toewijding van het bouwen van een Amerika dat sterker verenigd is en van een economie die werkt voor iedereen, niet alleen de personen aan de top.”

Duidelijke taal. Sanders verweet Clinton tijdens zijn campagne vaak dat zij zich niet zou inzetten voor “de gewone Amerikaan”. Hij dwong zijn mede-Democraat om zich wat linkser te profileren. Hoewel Clinton vorige maand al genoeg gedelegeerden achter zich kreeg voor een meerderheid, maakte Sanders geen aanstalten om zijn eigen campagne te beëindigen.

Lange campagne

Tot dinsdag dus. De Democratische partijtop hoopte al langer dat de senator er de brui aan zou geven en Clinton zou steunen. Eerder kreeg Clinton al “endorsements” van president Barack Obama, vicepresident Joe Biden en de liberale Democratische senator Elizabeth Warren.

Overigens zei Sanders ruim drie weken geleden wel dat hij op 8 november op Clinton zal stemmen. De senator zei dat het voorkomen dat Donald Trump president wordt een overkoepelend doel moet zijn voor alle Democraten. Toch staakte hij zijn campagne na die opmerking niet.

Reactie Trump

Trump liet na Sanders’ “endorsement” gelijk van zich horen. De Republikein vindt dat Sanders hiermee onderdeel van een “oneerlijk systeem” is geworden, omdat hij iemand steunt die “voor oorlog en voor Wall Street” is. Eerder op de dag stuurde Trump al wat verontwaardigde tweets de wereld in.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Bernie Sanders, who has lost most of his leverage, has totally sold out to Crooked Hillary Clinton. He will endorse her today - fans angry!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I am somewhat surprised that Bernie Sanders was not true to himself and his supporters. They are not happy that he is selling out!