Als jurken kunnen praten

Bij deze zwarte jurk droeg ik altijd zwarte fluwelen schoenen. Eentje viel in het water, toen moest ik de andere er ook in gooien. Zo jammer.” Aldus de zwarte jurk zelf. Het is even schrikken, maar trek hem uit een van de rekken in Lena the Fashion Library, een kledingzaak in de Amsterdamse Westerstraat waar alle stukken door middel van een leensysteem meerdere levens gegund zijn, en je hoort een jong meisje in aarzelend Engels vertellen over het verleden van de jurk, en zijn plaats in het leven van de draagster. Datzelfde gebeurt bij een bruidssluier uit 1962: de bruid vond hem mooi, de bruidegom niet. Gelukkig trouwden ze toch. De rode jas en trui werden in de jaren negentig gedragen door hun dochter, kunstenaar Rayke Verhoeven.

Met de installatie In My Life roept Verhoeven door de bundeling van haar eigen kledingherinneringen ook verhalen van anderen op. Ze legde er tientallen vast in filmpjes, verzameld op het ‘In My Life’-YouTubekanaal. „Ik moest altijd een tuinpak aan”, vertelt een jongen. „Ik wilde altijd dezelfde, goedkope kleren.” Een vrouw beschrijft het blauw-witte stippenjurkje dat ze droeg bij aankomst in Nederland vanuit Turkije, 44 jaar geleden. Ze heeft het bewaard; nu is het voor haar kleindochter.

T/m 18 juli in Lena the Fashion Library, Amsterdam. www.lena-library.com