Aandelenkoersen stijgen, maar onzekerheid blijft

Beurzen

In de VS is zelfs een record gehaald. Wat is er aan de hand?

Brexit-angst? Daar valt nog maar weinig van te zien op de aandelenbeurzen. Wereldwijd stegen de koersen maandag en dinsdag. En in de Verenigde Staten werd zelfs een record gehaald. De S&P-500 index (van grootste 500 Amerikaanse bedrijven) sloot maandagavond op het hoogste niveau ooit: 2.137 punten.

De Amsterdamse AEX-index staat al dagen op winst, net als de Duitse Dax-index. En de Britse FTSE 100 staat alweer hoger dan vóór het referendum van 23 juni, waarin de meerderheid koos voor uittreding uit de Europese Unie. Wat is er loos?

Maandag stemde een combinatie van nieuws beleggers gunstig. Theresa May, eurosceptisch maar niet heel erg, wordt de nieuwe Britse premier. In Japan won de partij van premier Shinzo Abe zondag de senaatsverkiezingen, wat de kans vergroot op meer stimuleringsmaatregelen. En er waren goede Amerikaanse banencijfers vlak voor het weekend.

Wie de beurzen met elkaar vergelijkt, ziet dat Amerikaanse aandelen het al een aantal weken een stuk beter doen dan Europese.

Er bestaat onder beleggers de „perceptie” dat Amerikaanse aandelen een „relatief veilige haven” zijn in een verder onrustige wereld, zegt analist Andre Bakhos van beleggingshuis Janlyn Capital tegen persbureau Reuters. Want zeker niet alle aandelen doen het goed. Aandelen van Europese banken staan gemiddeld 8 procent lager dan een maand geleden.

Honger naar rendement

Britse aandelen presteren niet slecht, in vergelijking met het Britse pond dat na het referendum is gekelderd. Maar opvallend is dat de FTSE 100-index (met vooral multinationals zitten) uit de pas loopt met de FTSE 250-graadmeter. Daarin staan middelgrote bedrijven die sterker op de Britse markt zijn georiënteerd. De graadmeter staat 4 procent onder het niveau van voor het referendum.

Dat Britse en andere Europese aandelen het niet slechter doen, en Amerikaanse ronduit goed, komt vooral door de grote kracht die al maanden op de achtergrond speelt: het lagerentebeleid van centrale banken.

Hoe lager de rentes, hoe meer beleggers op zoek moeten naar meer riskante manieren om rendement te halen. Aandelen zijn dan relatief aantrekkelijk, ook als de vooruitzichten helemaal niet zo rooskleurig zijn.

In zoverre is het beursklimaat geen indicator van optimisme, maar eerder een teken van gebrek aan perspectief.