VS sturen 560 extra troepen naar Irak

De troepen moeten het Iraakse leger assisteren om Mosul te herwinnen van Islamitische Staat.

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter (links) en de Iraakse minister van Defensie Khaled al-Obeid (rechts) maandag in Bagdad.
De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter (links) en de Iraakse minister van Defensie Khaled al-Obeid (rechts) maandag in Bagdad. Foto AP Photo

De Verenigde Staten zullen 560 extra troepen naar Irak sturen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter bekendgemaakt tijdens een onaangekondigd bezoek aan het land, zo meldt persbureau AP. Daarmee wordt de Amerikaanse aanwezigheid in Irak verhoogd tot 4.647 militairen.

Lees ook over de politieke instabiliteit in Irak: Irak kan geen kant op

De nieuwe troepen zullen zich voornamelijk bezig houden met het opbouwen van de Qayara vliegbasis, die dit weekend ingenomen werd op Islamitische Staat (IS). Qayara ligt op zo’n 65 kilometer van Mosul, dat sinds 2014 in handen is van IS. De Amerikanen, onder wie technici, logistiek personeel en soldaten, zullen de Irakezen helpen met het maken van een plan om vanuit Qayara Mosul te herwinnen. Mogelijk zullen ze de Irakezen ook assisteren met het bouwen van bruggen om de rivier in Mosul over te steken.