Verstappen door vakmanschap weer op podium

Max Verstappen werd tweede na een sterke race op het natte circuit van Silverstone, mede door een tijdstraf voor Nico Rosberg.

In de schaduw van een titelgevecht dat telkens spannender wordt, is Max Verstappen bezig een fundament te leggen voor meer dan een podiumplaats, zoals hij die zondag opnieuw haalde.

De tweede plaats in de Grand Prix van Groot-Brittannië was allerminst gestolen: een resultaat behaald in condities waar vakmanschap prevaleert boven de kwaliteit van het materiaal.

Op het natte circuit zocht Verstappen naar de balans tussen de kortste route over Silverstone en het ontwijken van grote plassen die dreigden met aquaplaning. De achttienjarige Nederlander was niet foutloos.

Ja, hij is een internationaal bejubeld racetalent, maar feilbaar. Zo verslikte hij zich tot twee keer toe in dezelfde bocht en bekocht dat louter dankzij een ruime uitloopstrook niet met een bezoek aan de grindbak. Anderzijds bracht juist dat opzoeken van de grenzen hem op eenderde van de race pal achter Nico Rosberg, rijdend in het superieure materiaal van Mercedes.

Wetend dat de Duitser, ondanks het leiderschap in de strijd om de wereldtitel, niet uitblinkt in man-tot-mangevechten drong Verstappen aan en prompt maakte Rosberg een fout. Verstappen passeerde en verdedigde zijn tweede plaats achter Lewis Hamilton hard maar fair. Pas in de slotfase, toen Rosberg zich op een opgedroogde baan zeker genoeg waande om het Mercedes-vermogen goed te benutten, wist hij zijn plek terug te pakken. Na de race kreeg Rosberg echter een tijdstraf, omdat hij had gecommuniceerd met zijn ploeg. Zo werd Verstappen alsnog tweede.

Positie wordt elke race sterker

Verstappen was „supertevreden” met zijn resultaat, maar hij is in breder perspectief bezig iets belangwekkenders neer te zetten. Uitgerekend op Silverstone, waar zijn teamgenoot Daniel Ricciardo liet optekenen dat de sfeer binnen het team was veranderd sinds de Nederlander half mei instapte, kwalificeerde Verstappen zich voor het eerst vóór zijn stalgenoot. En zijn tweede podiumplaats op rij betekende zondag dat Verstappen in zijn zes races voor Red Bull viermaal beter reed dan de doorgaans goedlachse Australiër. Veelzeggend: dankzij de tweede plaats op Silverstone is er, op drievoudig wereldkampioen Hamilton na, geen enkele coureur die meer punten pakte dan Verstappen sinds hij voor Red Bull racet.

De statistieken zijn zo de meest onthullende aanwijzing voor wat de tussentijdse transfer tijdens het seizoen, van Toro Rosso naar het moederteam, bewerkstelligt. De positie van Verstappen in het rijdersveld, maar ook binnen Red Bull, is met elke grand prix sterker geworden. En groten als Ayrton Senna, Michael Schumacher of Sebastian Vettel illustreerden in het verleden wat het veroveren van de nummer-1-positie in een topteam waard kan zijn.