In beeld

Vamos lá Portugal

Met één keer winnen toch Europees kampioen worden. Portugal deed het. In de finale, na twintig minuten zelfs zonder superster Ronaldo. De vreugde was er niet minder om.
Van een EK-gekte was tot zondag in Portugal nauwelijks sprake. In Lissabon waren slechts in de wijk Alameda en op het Praca de Comércio grote schermen geplaatst voor het publiek.
AP / Steven Governo
Het dramatisch hoogtepunt in de finale viel al in de twintigste minuut: de blessure en aftocht per brancard van sterspeler Cristiano Ronaldo.
Reuters / Christian Hartmann
Blik op de fanzone op het Champs de Mars bij de Eiffeltoren.
AFP / Geoffroy van Hasselt
Qua voetbal werd het geen gedenkwaardige finale. Frankrijk maakte het spel. De Portugezen verdedigden. Een Franse bal op de paal in de laatste minuut. Toch een verlenging, wachten op de penaltyserie. Maar dan toch, uit het niets, een doelpunt van Portugal: Éder schiet van 25 meter de bal langs keeper Lloris.
Reuters / Christian Hartmann
Tien minuten heeft Frankrijk nog om het tij te keren. En de Portugezen om te doen wat ze zo goed kunnen: tegenhouden.
AP / Michael Sohn
Portugeze ontlading op de Champs de Mars. Het onverslaanbaar geachte Frankrijk werd verslagen.
AP / Laurent Cipriani
Na afloop ontploft het in Lissabon. In Portugal staat 10 juli 2016 voor altijd in de boeken. Eindelijk die grote voetbalprijs.
AP / Steven Governo
Blaise Matuidi droogt zijn tranen.
AP / Michael Sohn
Portugal vierde de eerste titel in de geschiedenis als een volkomen onverwachts volksfeest.
AP / Francisco Seco
De EK-trofee Henri Delaunay is voor Portugal, voor de eeuwigheid in de boeken.
AP / Michael Sohn
De tranen blijven komen bij Blaise Matuidi.
Reuters / Carl Recine
Zoals Portugal het toernooi speelde, speelde het de finale: niet binnen 90 minuten klaar, wel een onverwachte overwinning.
Reuters / Rafael Marchante
Frankrijk kwam dit toernooi, in tegenstelling tot de laatste paar eindtoernooien, eindelijk eens tot alleen maar voetballen. Geen relletjes, maar er hing een positieve sfeer rond het team. Het versloeg wereldkampioen Duitsland in de halve finale. En levert de topscorer van dit EK: Antoine Griezmann, zes goals.
AFP / Nicolas Tucat
Met Portugal hebben we een Europees kampioen die geen poulewedstrijd wist te winnen (drie keer gelijk) en maar één wedstrijd binnen de negentig minuten won.
AP / Steven Governo
In voetbal wint niet altijd de beste. Het Franse team was indrukwekkend. Maar het was allemaal net niet genoeg.
AFP / Romain Lafabregue