Twee gevangenen Guantánamo naar Servië

Het is voor het eerst dat dat land gevangenen opneemt. Zondag nam Italië al een gevangene op.

Foto Charles Dharapak / AP

Er zijn weer twee gedetineerden uit Guantánamo Bay overgeplaatst. Ditmaal heeft Servië besloten twee mannen, een Jemeniet en een Tadzjiek, onderdak te verlenen, zo meldt persbureau AP op basis van het Pentagon.

Zondag werd al bekend dat Italië een Jemenitische gevangene toegang tot het land heeft verschaft. In totaal zijn er nu nog 76 gevangenen op de Amerikaanse basis op Cuba. Verwacht wordt dat er de komende weken nog tientallen worden vrijgelaten.

Servië heeft niet eerder gevangenen van Guantánamo opgenomen. De Tadzjiek, Muhammadi Davlatov (37), had eigenlijk zes jaar geleden al vrij moeten komen, nadat zijn naam gezuiverd was door de Amerikaanse autoriteiten. Hij zou lid zijn geweest van de radicale groepering Islamistische Beweging van Tadzjikistan en training hebben ontvangen van Al-Qaeda.

De Jemeniet Mansur Ahmad Saad al-Dayfi kreeg in oktober te horen dat hij vrij zou kunnen komen. Hij werd ervan verdacht getraind te hebben bij Al-Qaeda in Afghanistan, maar volgens een uitgelekt militair rapport zouden hoge leiders van die terreurgroep hem nooit als lid hebben aangewezen.

Definitief sluiten

Het merendeel van de gevangenen op Guantánamo, die veelal vastzitten zonder uitzicht op een proces of zelfs maar een officiële aanklacht, komt uit Jemen. De Verenigde Staten weigert hen echter naar dat land terug te sturen vanwege de politieke situatie daar. In Jemen woedt een burgeroorlog. De Jemeniet waarvan zondag bekend werd dat Italië hem opneemt, zat zes jaar lang vast nadat Amerika had besloten dat hij uit Guantánamo mocht vertrekken.

Zelf neemt Amerika geen gedetineerden uit Guantánamo op. Volgens de Amerikaanse wet mogen zij geen voet op Amerikaanse bodem zetten. Daarom zijn andere landen nodig om de gevangenen op te nemen, maar sommige landen weigeren dat. Nederland heeft bijvoorbeeld aangegeven pas gevangenen onderdak te willen bieden als Guantánamo definitief sluit.

President Obama probeert dat nog dit jaar, in zijn laatste maanden als president, voor elkaar te krijgen. In maart stuurde hij een ultiem plan naar het Congres, waar onder meer in staat dat Amerika gevangenen opneemt die het te gevaarlijk acht om vrij te laten, in extreem beveiligde gevangenissen. De Republikeinse oppositie is het daar echter niet mee eens.