Toch werd Ronaldo de gelukkigste op aarde

Zoals Portugal het toernooi speelde, speelde het de finale: niet binnen 90 minuten klaar, wel een onverwachte overwinning.

Foto Patricia de Melo Moreira/AFP

Portugal heeft op ongelooflijke wijze sportieve wraak genomen voor het verloren EK van 2004. Met de geblesseerde Ronaldo als toeschouwer op de bank won Portugal de finale met 1-0 na een bloedstollende verlenging. Portugal vierde de eerste titel in de geschiedenis als een volkomen onverwachts volksfeest. Eder was de matchwinnaar. Ronaldo is nu toch de gelukkigste man op aarde. In Portugal staat 10 juli 2016 voor altijd in de boeken.

De Portugezen begonnen zeker niet als favoriet aan het EK. Het elftal van bondscoach Fernando Santos maakte in de groepsfase geen sterke indruk en wist zich via drie gelijke spelen te plaatsen voor de achtste finales. En zelfs nadat via Kroatië, Polen en Wales de eindstrijd was bereikt leek de titel nog heel ver weg. De socialistische premier Antonio Costa dekte zich op voorhand al in door te stellen het toernooi met het spelen van de finale al een succes was. Maar het werd allemaal nog veel mooier. Het onverslaanbaar geachte Frankrijk werd verslagen.

Van een EK-gekte was tot zondag in Portugal nauwelijks sprake. In Lissabon waren slechts in de wijk Alameda en op het Praca de Comércio grote schermen voor het publiek ingericht. Beide locaties stroomden vol met Portugese fans en toeristen, die hoopten op een voetbalfeest op een prachtige zomeravond. De grote vraag was of de wereldster Ronaldo eindelijk zijn land bij de hand zou kunnen nemen. Niet dus. Al na 24 minuten sloeg het noodlot toe. De captain uit Madeira raakte vroeg in de wedstrijd geblesseerd, probeerde nog verder te gaan, maar moest met tranen in de ogen het veld verlaten. Ronaldo liet zijn ploeg verweesd achter tegen het sterkere Frankrijk waarvan de Portugezen in april 1975 voor het laatst hadden gewonnen.

Met het vertrek van Ronaldo leek het laatste beetje hoop op een onverwachte, maar zeer welkome Europese titel te verdwijnen. Maar via een mirakel werd toch sportieve revanche genomen voor het EK van 2004. In de tweede helft van de verlenging sloeg Eder met een afstandsschot toe. De binnenstad van Lissabon ontplofte. Portugal is Europees kampioen van 2016. Het trauma van 2004 is vergeten.

Het voorbije jaar kroop Portugal langzaam uit het diepste dal. In 2015 wist het land een financiële reddingsoperatie af te ronden, maar de economie is nog altijd zeer wankel. Daar heeft niemand het in Portugal nu over. Het land kan het onverwachtse sportieve succes zeer goed gebruiken. Zelfs met de uitgevallen Ronaldo won het land de finale. De zege was net zo onverwacht als de nederlaag van 2004.