Torero gedood in arena, ook dode bij stierenrennen

Voor het eerst sinds 1985 is een professionele torero in Spanje in de arena gedood. In een live uitgezonden stierengevecht in de stad Teruel werd de 29-jarige Victor Barrio zaterdag eerst door de hoorns van een stier in een been gestoken. Toen hij daarna op de grond lag, raakte de stier hem bij een aanval in zijn borst. Die steken waren vrijwel onmiddellijk fataal.

De laatste keer dat een torero in de arena overleed, was in 1985, toen een 21-jarige Franse stierenvechter werd gedood. In 1992 kwamen twee banderilleros, die de stierenvechter helpen, om bij een stierengevecht in Sevilla.

Dit ongeluk „verplicht ons de toreros de respecteren”, schreef het dagblad El País in een commentaar. „Het herinnert ons eraan dat ‘zijn leven op het spel’ zetten geen spelen met woorden is. En dat er geen kleine stieren of provinciaalse arena’s zijn.”

De dood van Barrio komt in een periode dat op verschillende plaatsen in Spanje stierenrennen worden gehouden, waarbij mensen proberen losgelaten stieren voor te blijven. Ook daarbij viel zaterdag een dode. In het stadje Fuentesauco, in de buurt van Salamanca, kwam een 65-jarige man die werd achtervolgd door een stier, ineens terecht in een doodlopende straat. Hij overleed nadat hij door de stier drie keer op de horens was genomen.

De beroemdste stierenrennen worden gehouden in Pamplona. Zondag, de vierde dag van het San Fermin festival, dat duizenden toeristen trekt, gebeurden ook daarbij ongelukken. Twee Spanjaarden raakten ernstig gewond toen stieren hen in de hals en in de borst raakten. (NRC)