Ruim 1.500 arrestaties en 64 deportaties bij EK voetbal

Het begin van het EK werd getekend door rellen. Ook gold voor het hele EK een zeer hoge terreurdreiging.

Een supporter wordt gearresteerd nadat hij het veld oprende tijdens de wedstrijd Polen-Portugal.
Een supporter wordt gearresteerd nadat hij het veld oprende tijdens de wedstrijd Polen-Portugal. Foto Valery Hache / AFP

Tijdens het EK voetbal in Frankrijk zijn 1.550 mensen gearresteerd. Ook werden 64 mensen het land uitgezet. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, maandag bekend gemaakt. Hij noemde het EK een succes, ondanks een zeer hoge terreurdreiging. Cazeneuve prees het werk van de veiligheidsdiensten.

Het begin van het EK werd getekend door rellen en vechtpartijen, met name tussen Engelse en Russische supporters. Vooral na de groepswedstrijd Engeland-Rusland in Marseille ging het mis: hooligans uit beide landen gingen met elkaar op de vuist, tientallen supporters werden gearresteerd. Supporters gingen elkaar te lijf met onder andere stoelen en ijzeren staven en gooiden met flessen. Onze verslaggever in Marseille noemde het “de zwartste dag van dit EK”.

Lees het verslag van Fabian van der Poll: ‘Russische hooligans zijn getrainde vechters’

Terreurdreiging

Na de rellen werd veel moeite gedaan om verdere confrontaties te voorkomen. In Lille en Lens werd zelfs korte tijd een alcoholverbod ingesteld. De rest van het EK verliep rustiger. Tot zondagavond, tijdens de finale, toen de politie in Parijs opnieuw in actie moest komen tegen voetbalfans. Zij probeerden de overvolle fanzone bij de Eiffeltoren binnen te komen, waarop de politie traangas en waterkanonnen inzette.

Maar niet alleen vechtende supporters hielden de veiligheidsdiensten bezig. De terreurdreiging bij het EK was “zeer hoog”. Frankrijk verkeert sinds de aanslagen van november in Parijs nog altijd in noodtoestand. Het Stade de France, waar onder andere de finale van het EK werd gespeeld, was één van de doelwitten van die aanslagen. Zo’n 90.000 agenten, gendarmes en beveiligers werden ingezet om het EK in goede banen te leiden.