Rode cijfers Achmea wegens schade noodweer

De verzekeraar moet netto 140 miljoen euro uitkeren, onder meer aan particulieren en getroffen boerenbedrijven in Brabant.

Een enorm kassencomplex in het Brabantse Asten is zwaar beschadigd door het noodweer.
Een enorm kassencomplex in het Brabantse Asten is zwaar beschadigd door het noodweer. Foto Paul Raats / ANP

Verzekeraar Achmea verwacht rode cijfers te moeten schrijven over het eerste halfjaar van 2016. Dat heeft vooral te maken met uitkeringen voor schade door de recente extreme regen- en hagelbuien in Nederland, zo zegt de verzekeraar maandag in een verklaring.

Het totale schadebedrag bij klanten van Achmea bedraagt 260 miljoen euro. Daarvan krijgt Achmea 120 miljoen euro terug, omdat het deels herverzekerd is. Dat betekent dat het noodweer de verzekeraar in totaal 140 miljoen euro kost. “Het noodweer heeft een extreme impact, die voor Achmea groter is dan de impact van andere calamiteiten in de afgelopen tientallen jaren,” aldus de verzekeraar.

Ook voor verzekerden hebben de slechte resultaten van Achmea gevolgen, zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin in een verklaring:

“De huidige premiestellingen zijn niet voldoende dekkend voor de toegenomen schadelast, waardoor premieverhogingen onvermijdelijk zijn.”

Het is niet alleen de weerschade die het resultaat van Achmea drukt. Ook de zorguitgaven zijn harder gestegen dan aan het begin van het jaar werd ingeschat. Op 11 augustus maakt Achmea de halfjaarresultaten bekend.

Hagelstenen

Vooral het zuiden van Nederland werd in juni geteisterd door noodweer. Enorme hagelstenen richtten grote schade aan, met name aan kassen in Noord-Brabant. Alleen al in Someren schatte belangenvereniging ZLTO de schade op een half miljard euro.

Veel boeren zijn echter niet specifiek verzekerd tegen hagelschade. Daarom deden zij een beroep op staatssecretaris Van Dam (PvdA, Economische Zaken) voor een noodplan. Maar die was daartoe niet bereid omdat het noodweer geen “nationale ramp” betreft.

Ook waren er overstromingen in Nederland door hevige regenval. Onder meer in Rotterdam en Utrecht was sprake van grote wateroverlast.