Remotec Andros Bomrobot in Dallas wijst op militarisering van politie

Met een bomrobot bracht de politie in Dallas sluipschutter Micah Johnson om. Gaat de Amerikaanse politie te ver?

‘Bomrobot’ Remotec Andros, die Micah Johnson doodde.
‘Bomrobot’ Remotec Andros, die Micah Johnson doodde.

Onthoud die naam: Remotec Andros. Zo heet de ‘bomrobot’ waarmee de politie in Dallas donderdag Micah Xavier Johnson doodde. De 25-jarige Johnson had toen al vijf agenten doodgeschoten en dreigde met meer geweld. Remotec Andros, op afstand bestuurd door agenten, werd tot vlak bij hem gereden. Daar bracht de robot een C4-explosief tot ontploffing. Johnson overleed ter plekke.

Het was een primeur waarvan pas na enkele dagen de reikwijdte begon door te dringen. „We zagen geen andere optie”, zei politiechef van Dallas David O. Brown. De politie vond de verdachte te gevaarlijk om te pogen hem met agenten te overmeesteren.

De robot wordt normaliter gebruikt voor het opruimen van bommen en tot ontploffing brengen van verdachte pakketjes. Fabrikant Northrop Grumman ontwierp de robot voor oorlogssituaties. De robot is circa 1,5 meter groot en ziet eruit als een rupsvoertuig. Hij heeft een grijparm, ingebouwde camera en microfoon en kost meer dan 100.000 dollar (ruim 90.000 euro).

Journalist Glenn Greenwald, bekend criticus van de inzet van technologie door autoriteiten, vergeleek de bomrobot op Twitter met een bewapende drone, maar „dan over de grond in plaats van door de lucht”.

Expert Rick Nelson zei in The New York Times te vrezen dat politiekorpsen nu makkelijker gaan denken over de inzet van robots met explosieven. „In oorlog is het je doel om te doden. Het handhaven van de wet is een andere missie.” Tegelijk schrijven meerdere media dat dodelijk geweld door de politie juridisch is toegestaan als agenten in gevaar zijn, of dat nu van een politiesniper of een bomrobot komt. De in robotics gespecialiseerde hoogleraar rechten Ryan Calo vreest dat situaties sneller escaleren, omdat door dit soort tactieken „het situationeel bewustzijn van agenten [het kennen van de situatie] kan verminderen”.

Er is vrees voor ‘militarisering’ van de politie. Via een overheidsprogramma worden militaire wapens overgeheveld naar de politie. In 2014 klaagden betogers in Ferguson over intimidatie door zwaarbewapende agenten. Obama beval toen dit programma terug te schroeven. Volgens het Pentagon hebben ruim 200 politiekorpsen zeker 451 soorten robots.