Raketschild voor Zuid-Korea zorgt voor onrust

Conflict Korea’s Zuid-Korea en de VS kiezen voor een raketschild tegen Noord-Korea. Dit land reageert getergd. Ook China is boos.

Foto AFP

Al een dag nadat bekend was geworden dat de Verenigde Staten een geavanceerd anti-raketsysteem gaan leveren aan Zuid-Korea reageerden de Noord-Koreanen zaterdag op typerende wijze: ze probeerden prompt een ballistische raket af te vuren van een onderzeeër. De test mislukte weliswaar maar dat weerhield het regime van Kim Jong-un er deze maandag niet van een stroom dreigementen over Zuid-Korea uit te storten.

„Wij waarschuwen onze vijanden nog eenmaal voor de onfeilbare wil van het Noord-Koreaanse leger om meedogenloze vergeldingsklappen uit te delen om Zuid-Korea in een vlammenzee en puinhopen te herscheppen, als de order eenmaal is gegeven”, heette het in een communiqué van het regime.

De introductie van het Amerikaanse THAAD-systeem zou Zuid-Korea, althans op papier, vrijwel onkwetsbaar maken voor Noord-Koreaanse raketten, zelfs als die wel met succes worden gelanceerd. THAAD is een systeem waarmee dankzij verfijnde radarapparatuur al in een vroeg stadium kan worden opgemerkt of de tegenpartij een raket heeft gelanceerd. Kort voor zo’n raket zijn doel bereikt wordt die door een hitte zoekende raket, die vanaf een vrachtwagen kan worden afgevuurd, in de lucht tot ontploffing gebracht. THAAD heeft een bereik van 200 kilometer en kan projectielen tot op een hoogte van 150 kilometer raken.

De Noord-Koreanen zijn de enigen niet in de regio die zich zorgen maken over de komst van het Amerikaanse THAAD-systeem. Ook China staat daar zeer afwijzend tegenover. Niet alleen zouden de Amerikanen zo via hun radar kunnen meekijken wat China bij de grens met zijn eigen raketten doet, het zou de Zuid-Koreanen en hun Amerikaanse bondgenoten in defensief opzicht een duidelijk voordeel geven boven andere partijen in de regio. Ook Rusland, dat het al vaker met de VS aan de stok heeft gehad over raketschilden, is fel tegen de komst van THAAD naar Zuid-Korea.

De Zuid-Koreanen toonden zich in het geheel niet onder de indruk van alle kritiek. Noord-Korea zou beter eens kunnen toegeven dat het zelf een bedreiging voor de vrede en de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland vormt, aldus een woordvoerder. Noord-Korea voerde begin dit jaar zijn vierde kernproef uit en blijft – ondanks steeds maar meer sancties in VN-verband – driftig experimenteren met nieuwe raketten.

China is de laatste steunpilaar van Noord-Korea. Als China strikt de hand zou houden aan economische sancties zou Noord-Korea snel in problemen komen. Dit heeft China tot nu toe niet gedaan uit angst voor ineenstorting van het regime. Ook China is niet gediend van Noord-Korea's nucleaire ambities maar het heeft Pyongyang niet in de hand. Via THAAD zetten Zuid-Korea en de VS Beijing nu onder druk dat alsnog te doen.