President Zuid-Soedan roept op tot staakt-het-vuren

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN wil dat de Veiligheidsraad een wapenembargo tegen Zuid-Soedan instelt.

Zeker 15.000 Zuid-Soedanezen zijn al gevlucht vanwege het geweld.
Zeker 15.000 Zuid-Soedanezen zijn al gevlucht vanwege het geweld. Foto Beatrice Mategwa / AP

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir heeft het leger van zijn land maandag opdracht gegeven tot een staakt-het-vuren. Hij deed dat nadat voor de vijfde dag op rij werd gevochten in hoofdstad Juba, zo meldt Reuters. Kiir benadrukte dat hij nog altijd over vrede wil onderhandelen met vicepresident Riëk Machar.

Machar liet kort daarop weten dat ook hij zijn legerfractie gevraagd heeft om te stoppen met vechten. Gehoor werd er voorlopig niet gegeven aan de oproepen van beide bewindslieden: volgens ooggetuigen van Reuters braken er rond 19.00 uur Nederlandse tijd weer gevechten uit in de hoofdstad van Zuid-Soedan.

De wapenstilstand moet voorkomen dat de gevechten in het Centraal-Afrikaanse land uitgroeien tot een burgeroorlog. Dat gebeurde eerder wel in het najaar van 2013, waarna er in tweeënhalf jaar tijd volgens VN-cijfers meer dan 50.000 mensen om het leven kwamen. Ook toen werd gevochten door aanhangers van Kiir en Machar.

Zeker 272 doden tot nu toe

Na het ondertekenen van een vredesverdrag vorig jaar zouden de twee legerfracties eigenlijk weer moeten samenwerken, maar tot op heden komt daar weinig van terecht. De militaire groepen blijven strikt gescheiden van elkaar gestationeerd in de hoofdstad. Beide leiders ontkennen dat ze weten hoe de gevechten zijn ontstaan.

Bij de gevechten tussen verschillende legerfracties in Juba zijn de afgelopen dagen zeker 272 mensen omgekomen, zo lieten bronnen binnen de regering zondag weten. Het grootste deel daarvan is soldaat, maar ook zouden 33 burgers zijn omgekomen. De Verenigde Naties hebben al meermaals hun zorgen geuit over de situatie in Zuid-Soedan.

Ban Ki-moon roept op tot wapenembargo

Secretaris-generaal Ban Ki-moon liet maandag tegenover journalisten weten dat hij de VN Veiligheidsraad heeft gevraagd om een wapenembargo in te stellen tegen Zuid-Soedan. Ook wil hij aanvullende sancties treffen tegen president Kiir en vicepresident Machar, omdat ze de vredesonderhandelingen frustreren. Bij de gevechten kwamen drie VN-soldaten om het leven.

Ban zei:

“De nieuwe gevechten zijn schandelijk. Dit is een opnieuw een zware tegenslag, die het lijden van dit land alleen maar verergert. Hierdoor worden de plannen voor vrede een aanfluiting.”

Volgens hulporganisaties zijn zeker 15.000 Zuid-Soedanezen ontheemd geraakt door de gevechten van de afgelopen dagen. Bij de twee bases van de VN in de stad werden tot nu toe 7.000 mensen opgevangen. In de opvangkampen woonden al 30.000 mensen die daar tijdens de burgeroorlog hun toevlucht hadden gezocht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt Nederlanders Zuid-Soedan zo snel mogelijk te verlaten. Het departement adviseert ze “bij de eerstvolgende veilige gelegenheid” het land te verlaten. Tot die tijd is het wijs om binnen te blijven, aldus minister Koenders in een verklaring.