Oprichter No Surrender verdacht van beramen liquidatie

Openbaar Ministerie

Justitie wil niet zeggen wie het doelwit was van oud-motorclubleider Klaas Otto.

ANP

De oprichter en voormalige leider van motorclub No Surrender, Klaas Otto, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van betrokkenheid bij het beramen van een liquidatie.

Dit wordt door verscheidene opsporingsbronnen bevestigd. Wegens zijn mogelijke rol bij een geplande liquidatie is de 48-jarige Otto afgelopen vrijdagavond op verzoek van het landelijk parket aangehouden in zijn cel. Otto zat al sinds vorige week dinsdag vast. Hij werd in zijn woonwagen in Bergen op Zoom gearresteerd omdat hij zich volgens het OM in Breda heeft schuldig gemaakt aan afpersing, witwassen en brandstichting. Afgelopen vrijdag oordeelde de rechter-commissaris in Breda dat zijn voorlopige hechtenis kon worden geschorst omdat er niet voldoende „ernstige verdenkingen” waren. Otto zou daarom vandaag naar huis hebben mogen gaan.

Die vrijlating werd evenwel verhinderd door de nieuwe aanhouding in zijn cel in een liquidatieonderzoek. Justitie en zijn advocaat Erik Thomas willen niet zeggen wie er geliquideerd dreigde te worden. Otto zit vast onder volledige beperkingen.

Brandstichting en afpersing

Het OM doet er alles aan om te voorkomen dat Otto op vrije voeten komt. Woensdag dient een appèl van het OM tegen het besluit van de rechter-commissaris om de man vrij te laten wegens de verdenking van brandstichting en afpersing. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft maandag geoordeeld dat de aanhouding van Otto wegens de liquidatie niet onrechtmatig was. Donderdag beslist deze onderzoeksrechter of de voorlopige hechtenis wordt verlengd in het liquidatieonderzoek. Het OM hoopt dat in ieder geval een van de twee zaken te winnen waardoor Otto gevangen blijft.

De politie heeft erg veel tijd en mankracht besteed aan het onderzoek tegen Otto. Volgens financiële rechercheurs heeft Otto sinds 2007 veel geld uitgegeven terwijl hij geen legale inkomsten heeft. Het OM denkt dat dit crimineel geld is. Otto zou tevens de brandstichting hebben georganiseerd bij een huis van een voormalige vriend in Halsteren.

No Surrender is volgens de politie een van de zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG's). Politie en justitie proberen al jaren deze vermeende misdaadgroeperingen met een intensieve aanpak uit te schakelen.