In beeld

Op zoek naar de Nederlanders in de eerste Tourweek

Het Nederlandse wielrennen kent weer grote successen. Dumoulin, Kruiswijk, Poels, dat zijn de grote namen van het afgelopen jaar. Tot aan zondag was het optreden van de Nederlanders in de Tour de France echter kleurloos, zo niet onzichtbaar te noemen. Gelukkig maakte Tom Dumoulin dat zondag allemaal goed. NRC ging op zoek naar de Nederlanders in het peloton en kijkt daarmee terug op de eerste week.
Laurens Ten Dam neemt tijdens de ploegenpresentatie een selfie met Ramon Sinkeldam. Het resultaat is te zien op Instagram van @laurens_ten_dam.
AP / Christophe Ena
Wout Poels (4e van rechts) won in april de klassieker Luik-Bastenaken-Luik en is in deze Tour de meesterknecht van favoriet Christopher Froome in team Sky.
AP / Christophe Ena
Vorig jaar werden de renners bij de ploegenpresenatie in bootjes de Utrechtse singel overgevaren. Dit jaar in Normandië zaten ze in voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.
AFP / Jeff Pachoud
De start van de Tour aan de voet van Mont Saint-Michel. Op de eerste rij is Laurens ten Dam te zien. Achter hem rijden onder meer Tom Dumoulin en Tom Jelte Slagter.
AP / Christophe Ena
Dylan Groenewegen op de finish tijdens de eerste etappe tussen Mont-Saint-Michel en Utah Beach. De Nederlands kampioen wist ternauwernood een valpartij te ontwijken en kon zich niet mengen in de massasprint. Mark Cavendish won de etappe en pakte de eerste gele trui.
Tom Jelte Slagter voor de start van de tweede etappe in Saint-Lô. Twee kilometer voor de finish in Cherbourg-en-Cotentin deed hij een tevergeefse poging weg te rijden uit het peloton. Peter Sagan won de sprint en het geel.
ANP / Bas Czerwinski
Sprinter Dylan Groenewegen voor de start van de derde etappe in Granville. Hij werd tiende in de sprint die werd gewonnen door Mark Cavendish. Een dag later werd hij zelfs vierde in de sprint.
ANP / Bas Czerwinski
Timo Roosen (23) debuteert dit jaar met Lotto-Jumbo in de Tour de France. NRC volgt hem dagelijks om te zien hoe hij zich staande houdt in de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Roosen heeft een taak in de sprinttrein voor Groenewegen.
ANP / Bas Czerwinski
De ploegleider van Team Sky van Christopher Froome is een Nederlander: Servais Knaven. In 2003 winnaar van een etappe in de Tour en de kasseienklassieker Parijs-Roubaix in 2001.
ANP / Bas Czerwinski
Wilco Kelderman en Bert Jan Lindeman (nr. 54) achter de ploegleidersauto in de zesde etappe. Kelderman is kopman van de Nederlandse ploeg LottoJumbo en wordt geacht een goed klassement te rijden.
AP / Peter Dejong
Roy Curvers rijdt met zijn koffertje naar de start in Arpajon-sur-Cere voor de zesde etappe.
AP / Peter Dejong
Bauke Mollema (2e van rechts) onderweg in de zesde etappe van de Tour de France tussen Arpajon-sur-Cere en Montauban.
ANP / Bas Czerwinski
Sebastian Langeveld na de ravitaillering in de zevende etappe.
AP / Christophe Ena
Stef Clement (rugnummer 72) onder de ingezakte opblaasboog die de laatste kilometer markeert, in de zevende etappe. Vooral het peloton, en in het bijzonder Adam Yates die er vol op inreed toen het ding instortte, ondervond hinder. Winnaar Stephen Cummings was al gefinisht.
AFP / Kenzo Tribouillard
Het peloton, met links van het midden in de Nederlandse kampioenstrui Dylan Groenewegen, rijdt door de rookwolken van Bengaals vuur van Franse fans, in de achtste etappe tussen Pau en Bagneres-de-Luchon. Christopher Froome verraste zijn concurrenten in de laatste afdaling van deze eerste bergetappe en greep de macht in het algemeen klassement.
AFP / Jeff Pachoud
Wilco Kelderman in actie op de beklimming van de Col du Tourmalet tijdens de achtste etappe.
ANP / Bas Czerwinski
Kelderman kwam ten val in de afdaling van de Col de Val Louron, liep een achterstand op, kon terugkeren, maar moest vervolgens op de volgende klim alsnog passen. Hij kwam op flinke achterstand over de finish en staat nu met ruim vijf minuten achterstand op de negentiende plaats.
ANP / Bas Czerwinski
Bauke Mollema finisht in de groep favorieten tijdens de achtste etappe. Mollema is de best geklasseerde Nederlander met een zevende plek in het algemeen klassement.
ANP / Bas Czerwinski
Wout Poels rijdt vanaf zondag met de gele trui in zijn wiel.
AP / Christophe Ena
In de koninginnerit van zondag zitten Tom Dumoulin (midden) en Stef Clement (achter Dumoulin) in de ontsnapping van de dag.
AP / Christophe Ena
Na een uitgekiende aanval tien kilometer voor de streep reed Tom Dumoulin door hagel en regen solo naar de finish en won hij de zwaarste etappe van de Tour.
AFP / Jeff Pachoud
Tom Dumoulin reageert op een toeschouwer die hem hindert onderweg naar zijn zege in de negende etappe.
AFP / Jeff Pachoud
En zo is Tom Dumoulin de eerste Nederlander sinds Michael Boogerd in 2002 die in de Tour een bergrit wint. Hij is de vijfde Nederlandse renner die in alle grote ronden een ritzege haalde. Hij deed dat zelfs in één jaar.
AP / Peter Dejong