Ook moederbedrijf Mitra vraagt faillissement aan

De Schiedamse distilleerder Dirkzwager is onder meer bekend van jenevermerk Floryn.

Floryn jenever, een merk van distilleerder Dirkzwager.
Floryn jenever, een merk van distilleerder Dirkzwager. Foto Koen Suyk / ANP

Nadat eerder al dochterbedrijf Mitra ten onder ging, heeft nu ook distilleerderij Dirkzwager faillissement aangevraagd. Het familiebedrijf uit Schiedam kreeg vorige week al uitstel van betaling, maar volgens Het Financieele Dagblad heeft de bewindvoerder bij Dirkzwager de rechter maandag verzocht dat om te zetten in een faillissement.

Door het bankroet verliezen zo’n 180 werknemers hun baan, zo schrijft de zakenkrant. Tien jaar geleden had het bedrijf nog een slordige 1.800 werknemers en behoorde Dirkzwager tot “de grootste bedrijven in zijn soort in Nederland”. Naast Mitra is de distilleerderij onder meer eigenaar van beerenburgbereider Weduwe Joustra en het jenevermerk Floryn.

Val Mitra is de oorzaak

Directrice Heleen Sonnenberg van Weduwe Joustra bevestigt in een persbericht dat Dirkzwager faillissement heeft aangevraagd. Haar bedrijf is “buitengewoon onaangenaam verrast”, zo laat ze weten.

“Wij waren op de hoogte van het feit dat er financiële zorgen waren bij de aandeelhouder, echter niet op dit niveau. […] De consequenties zijn enorm, het raakt ons diep, maar we zullen trachten de schade tot het minimum te beperken.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Twitter avatar WeduweJoustra Weduwe Joustra Verdrietig en teleurgesteld….. https://t.co/Ki6Edh7sk3

Sommige onderdelen van de distilleerder – waaronder Weduwe Joustra – kunnen volgens de bewindvoerder door. Hij zegt in het FD in gesprek te zijn met meerdere gegadigden. De val van slijterijketen Mitra is volgens de bewindvoerder de oorzaak van de grote problemen bij het ruim 120 jaar oude Dirkzwager.

Mitra kampte met betalingsproblemen

Mitra werd eind vorige maand failliet verklaard omdat het bedrijf kampte met betalingsproblemen. Het bankroet had vooral gevolgen voor het hoofdkantoor en de 24 eigen winkels van het bedrijf. Het merendeel van de slijterijen is namelijk een franchise-onderneming en kon na het faillissement gewoon open blijven.

Met meer dan 150 filialen was Mitra een van de grootste slijterijketens van Nederland. Bij het bedrijf en de eigen winkels werkten 144 mensen, die nu moeten vrezen voor hun baan. Voor de franchise-vestigingen en de merknaam wordt nu een nieuwe eigenaar gezocht. Volgens de curator zijn er meerdere belangstellenden.