OM onderzoekt gebruik van giftige stoffen bij DuPont

In de DuPont-fabriek werden medewerkers jarenlang blootgesteld aan de schadelijke stoffen C8 en DMAc.

Chemieconcern DuPont, nu bekend onder de naam Chemours, in Dordrecht.
Chemieconcern DuPont, nu bekend onder de naam Chemours, in Dordrecht. Foto ANP / Koen van Weel

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt het gebruik van giftige stoffen C8 en DMAc bij chemieconcern DuPont in Dordrecht. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM, na berichtgeving in het Algemeen Dagblad, desgevraagd. De twee stoffen werden gebruikt bij de productie van respectievelijk teflon en Lycra. Hoe lang het onderzoek zal duren, kon de woordvoerder niet zeggen.

In april van dit jaar onthulde EenVandaag dat zeker dertig voormalige medewerkers van de Lycrafabriek ernstige zwangerschapsproblemen zouden hebben gekregen door het giftige oplosmiddel DMAc. Het zou gaan om miskramen, doodgeboren kinderen en baarmoederhalskanker. Van 1964 tot 2004 werd er Lycra geproduceerd in een fabriek in Dordrecht. Lycra is een synthetisch rubber dat door sportkleding en ondergoed wordt geweven. Bij de productie ervan wordt oplosmiddel DMAc (dimethylaceetamide) gebruikt. Contact met de huid en het inademen ervan is schadelijk voor de voortplanting.

Het ministerie van SZW en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doen ook onderzoek naar DuPont. Een woordvoerder van het ministerie laat desgevraagd weten dat het onderzoek nog niet is afgerond. Een zegsman laat weten dat DuPont alle medewerking verleent aan het onderzoek.

Veel hogere concentratie C8 in het bloed

In de DuPont-fabriek wordt teflon gemaakt voor onder meer anti-aanbaklagen in pannen. Tot 2012 werd daarvoor gebruik gemaakt van C8 (perfluorctaanzuur). De stof kan schadelijk zijn voor de lever en is aangemerkt als Zeer Zorgwekkende Stof.

Het RIVM pleitte al eerder voor een bloedonderzoek. Dat advies nam staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) over. Dijksma kondigde in april een uitgebreid bloedonderzoek aan voor omwonenden van de fabriek. Diezelfde dag berichtte het Algemeen Dagblad dat twee omwonenden een veel hogere concentratie van C8 in hun bloed hadden dan toelaatbaar is. Het RIVM pleitte al eerder voor een bloedonderzoek.

In de jaren tachtig voerde DuPont al bloedtests uit onder het personeel. De resultaten daarvan werden echter nooit gedeeld met de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie). Bij het bedrijf, nu bekend onder de naam Chemours (22 miljard euro) werken 52.000 mensen van wie 500 in Nederland.