Jongeren zitten het meest; kinderen ’t minst

Jongeren tussen de 12 en 20 zitten met gemiddeld 10,4 uur per dag het meest, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. Oorzaken van dit lange zitten zijn schoolbezoek, huiswerk maken, computeren of tabletgebruik. De gemiddelde ‘zittijd’ ligt voor alle Nederlanders op 8,7 uur per dag. Kinderen van 4 tot 12 zitten met gemiddeld 7,3 uur per dag het minst. In het weekeinde zijn mensen meer in beweging dan doordeweeks, maar dat geldt niet voor ouderen (65-80 jaar). Zij zitten door de hele week heen 7,5 uur per dag. Het RIVM trekt de conclusies op grond van nieuwe cijfers van de Leefstijlmonitor 2015, waarin RIVM, VeiligheidNL en CBS samenwerken. Volgens het RIVM leidt veel zitten tot overgewicht, diabetes en vroege sterfte, ook als mensen wel voldoende sporten. (ANP)