NCTV: IS stuurt tientallen personen in Europa aan

Veiligheidsdienst

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid noemt professionaliteit aanslagplegers „verontrustend”.

De Franse politie arresteert een verdachte tijdens een politieactie tegen terreurverdachten in de Parijse voorstad Saint-Denis, een paar dagen na de aanslagen in Parijs.
De Franse politie arresteert een verdachte tijdens een politieactie tegen terreurverdachten in de Parijse voorstad Saint-Denis, een paar dagen na de aanslagen in Parijs. Foto ANP / Bart Maat

Volgens een inschatting van inlichtingendiensten zijn er in Europa „vele tientallen” door Islamitische Staat (IS) aangestuurde mensen die hier terroristische aanslagen willen plegen. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een maandag gepubliceerde analyse van de terrorismedreiging.

Inlichtingendiensten hebben de laatste maanden meer aanwijzingen gekregen over hoe IS al sinds 2013 „op gestructureerde wijze” aanslagen in Europa voorbereidt. Zo waren de aanslagen in Parijs en Brussel, in november en maart, „gecoördineerd en aangestuurd” door het IS-leiderschap vanuit Syrië, schrijft NCTV Dick Schoof.

Schoof vindt de professionaliteit van de aanslagplegers „verontrustend”. „Ze beschikken over automatische wapens en weten hiermee om te gaan, ze vervaardigen grote hoeveelheden explosieven, hebben heimelijke communicatie en weten langere tijd buiten het zicht van de autoriteiten te blijven.” Volgens de NCTV heeft IS eind 2015 „veelvuldig” aanslagplegers meegestuurd in de asielstroom vanuit Syrië.

De kans op een aanslag in Nederland is nog steeds „reëel”, volgens de NCTV. Maar er zijn geen concrete aanwijzingen van een mogelijke aanslag in Nederland. Hij handhaaft het een na hoogste dreigingsniveau: ‘substantieel’.

Zorgen over ‘heftige’ debat over racisme

De NCTV maakt zich ook zorgen over de polarisering in de samenleving, mede rondom het „heftige debat over het racistische gehalte van Nederland”. In een toelichting zei Dick Schoof maandag te vrezen dat „een eenling vanuit die spanning gewelddadige actie onderneemt”, zoals vorige week gebeurde in de Amerikaanse stad Dallas, waar blanke politieagenten werden gedood. Hij noemt ook de brandbom die in februari naar een moskee in Enschede werd gegooid.

Door de polarisatie rondom de racisme- en asieldiscussie worden extreem-linkse en extreem-rechtse groepen actiever. Dat leidt tot „openbare orde-opstootjes” bij betogingen. Volgens Schoof heeft extreem-rechts door groepen als Pegida „een nieuw elan, een nieuw bewustzijn” gekregen. Tegelijk kampt extreem-rechts ook nog steeds met „gebrek aan samenhang en gebrek aan leiderschap”.

Lees ook: Bier en een brandbom, een reportage over de aanslag op de moskee in Enschede.