Moesson India: 22 doden, 170.000 mensen op de vlucht

De afgelopen week viel er al 35 procent meer regen dan gebruikelijk en naar verwachting volgt er de komende dagen nog meer regen.

Het regenseizoen loopt doorgaans van eind mei tot september en is cruciaal voor de Indiase landbouw.
Het regenseizoen loopt doorgaans van eind mei tot september en is cruciaal voor de Indiase landbouw. Foto AFP / Biju Boro

Bij overstromingen, veroorzaakt door hevige regenval, zijn het afgelopen weekend minstens 22 mensen om het leven gekomen en meer dan 170.000 mensen op de vlucht geslagen voor het water. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Indiase autoriteiten. De afgelopen week viel er al 35 procent meer regen dan gebruikelijk in de moessonperiode en naar verwachting volgt er de komende dagen nog meer regen.

In de deelstaat Madhya Pradesh vielen twintig doden en raakten ongeveer 70.000 mensen hun huis kwijt doordat de rivier Narmada buiten de oevers trad en huizen wegspoelde. In de noordoostelijke deelstaat Assam vluchtten zo’n 100.000 mensen hun huizen uit. Brandweermannen redden vooral vrouwen en kinderen in de overstroomde dorpen, terwijl reddingsteams op opblaasbare boten mensen in stedelijke gebieden evacueerden. Het water in de grote rivier Brahmaputra, die door India naar Bangladesh stroomt, is flink gestegen tot een “gevaarlijk niveau”, aldus Reuters. Ook andere delen in het noordoosten van het land zijn verwoest.

Lees ook over droogte en schulden in India: boer Ram zag alleen in de strop een uitweg

De overheid probeert maandag duizenden mensen te evacueren en heeft speciale kampen opgezet om de mensen op te vangen. Ook deelt de gezondheidsdienst speciale geneesmiddelen uit om de uitbraak van door water overgebrachte ziektes te voorkomen. Sarbananda Sonowal, de minister van deelstaat Assam, riep ambtenaren op om voedsel, kleding en medicijnen uit te delen aan mensen die niet terug kunnen keren naar hun huis.

Het regenseizoen loopt doorgaans van eind mei tot september en is cruciaal voor de Indiase landbouw - en daarmee voor de totale economie van het land. De helft van de landbouwgrond is afhankelijk van de regenval. De landbouwsector maakt zo’n vijftien procent van het nationaal product uit; meer dan zestig procent van de bevolking is afhankelijk van arbeid in de landbouw. In de zomermaanden valt ongeveer 70 procent van de regen van het hele jaar.