Mannen verzamelen stoelen en kinderen

Het elftal van Portugal, tennisser Andy Murray, atleet Dafne Schippers en wielrenner Tom Dumoulin werden gisteren allemaal kampioen op NPO1, dus de andere zenders deden verder geen moeite om kijkers te trekken, en smeerden de avond dicht met herhalingen.

Ook niet erg. Beter een goede herhaling dan een beroerde eerste keer. De herhaling van de dag was zonder meer de documentaire De man met 100 kinderen op NPO2. Regisseur Vuk Janic portretteert hierin de Limburgse stadsgids Ed Houben, die zijn zaad schenkt aan vrouwen die geen kind kunnen krijgen van de eigen partner. In december stond de teller op 109 kinderen. Nog niet zoveel als Dzjengis Khan – de Mongoolse heerser zou honderden kinderen hebben gehad– maar toch indrukwekkend.

We zien een eenzame, zwaarlijvige Limburger, die een manier heeft gevonden om zichzelf belangrijk te maken. Hij helpt veel mensen, die hem zeer dankbaar zijn, en door zijn liefdewerk voelt hij zich begeerd. Volgens hem gaat meer dan de helft van de wensmoeders met hem naar bed om zijn zaad op natuurlijke wijze te ontvangen. Hij probeert contact te houden met al die moeders en kinderen. Zo organiseert hij jaarlijks een familiedag waarop ze langskomen.

De tragiek is dat Houbens honderdtal zijn eenzaamheid niet kan opheffen. Hij heeft een vriendin, die maar niet zwanger wordt. Zij wordt jaloers van zijn vermenigvuldiging en gaat bij hem weg.

In de belangrijkste scène komt een echtpaar langs om Houbens zaad in te brengen. Ed verdwijnt even naar achteren om zijn ‘ding te doen’ en komt terug met een potje wit vocht. De echtgenoot van de vrouw houdt het potje warm in zijn grote handen. De vrouw gaat klaar liggen in de logeerkamer. Ed komt aan de deur de spuit met sperma brengen. Ontluisterend en ongemakkelijk. Vooral de onverbloemde, schutterig nuchtere manier waarop de ontvangenis wordt afgehandeld, iets wat we liever verhuld zien in de sluiers van het mysterie.

Bij de eerste uitzending in 2012 zorgde de film voor ophef. Houbens vrijwilligerswerk roept allerlei ethische vragen op, maar het is veel leuker om naar zijn T-shirts te kijken. Zo draagt hij een shirt met ‘The Body of a God’. En ook een met ‘Goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen’. Op de familiedag draagt hij er een met ‘Veni Vidi Vici’, met daarboven een spermamannetje. In de scène dat het echtpaar zijn zaad komt halen, draagt hij een shirt met een heraldische leeuw. Maar waar dat op slaat, is onduidelijk.

Iggy Pop beschouwt zijn stoelen als zijn kinderen, zo onthulde de popzanger gisteren in The Graham Norton Show op NPO3. De stoelenverzamelaar schrijft gedichten voor zijn stoelen en iedere dag gaat hij op een andere zitten. „Ik vraag ik me af wat er van mijn stoelen moet worden als ik dood ben.”

De man van 100 stoelen vertelde ook nog dat hij een pyjama was gaan kopen, terwijl hij eigenlijk gewend is om bloot te slapen: „I spend a lot of time in the nude. I live in Miami, I like to be nude.”