Lichamen in Mali omgekomen militairen naar Nederland

De militairen kwamen vorige week om het leven tijdens een schietoefening.

De vlag hangt halfstok bij het ministerie van Defensie ter nagedachtenis aan de twee omgekomen militairen in Mali.
De vlag hangt halfstok bij het ministerie van Defensie ter nagedachtenis aan de twee omgekomen militairen in Mali. Foto Bart Maat / ANP

De lichamen van de twee militairen die vorige week omkwamen in Mali komen maandag aan in Nederland. Naar verwachting rond 18.00 uur worden de stoffelijke overschotten van korporaal Kevin Roggeveld en sergeant Henry Hoving ceremonieel ontvangen op vliegbasis Eindhoven. Dat meldt het ministerie van Defensie.

Eerder op de dag namen collega’s in kamp Castor in het Malinese Gao al afscheid van de twee overledenen. Militairen van de Special Operations Land Tasking Group droegen de kisten naar de vliegstrip, waar een erehaag van 950 militairen stond opgesteld. Hierop werden de lijken volgens traditie onder muzikale begeleiding van een doedelzakspeler het vliegtuig in gedragen.

Het vliegtuig landt eerst nog in de Malinese hoofdstad Bamako. Daar vindt nog een ceremonie plaatst, georganiseerd door de Verenigde Naties. Daarna vliegen de lichamen naar Nederland.

Militaire oefening

Roggeveld (24) en Hoving (29), die dienden in het dertiende Infanteriebataljon van de elfde Luchtmobiele Brigade in Assen, kwamen vorige week om tijdens een schietoefening met 60 millimeter-mortieren in de omgeving van Kidal. Een derde militair raakte zwaargewond en kwam al eerder terug naar Nederland. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeval loopt nog.

Wel is het gebruik van 60 mm-mortieren voorlopig opgeschort. Dat is een draagbare afvuurpijp die met granaten geladen kan worden. Op het moment dat de granaat de slagpin op de bodem raakt, wordt de mortier afgevuurd.

Het was de tweede keer sinds het begin van de VN-missie Minusma dat Nederlandse militairen omkwamen in Mali. Vorig jaar stierven twee militairen bij een ongeluk met een Apache-helikopter. Nederland is sinds juli 2013 met meer dan vierhonderd blauwhelmen betrokken bij de missie.