Theresa May vanaf woensdagavond premier Verenigd Koninkrijk

May’s enige tegenstander in de leiderschapsverkiezing van haar partij trok zich vandaag terug.

Foto Andrew Yates / Reuters

Theresa May is vanaf woensdagavond premier van het Verenigd Koninkrijk en leider van de Conservatieve Partij. Dat heeft de huidige premier David Cameron bekendgemaakt. Hij zegt verheugd te zijn dat May de nieuwe premier wordt, en haar volledig te steunen.

Maandagavond zei May in een persconferentie “vereerd en nederig” te zijn dat ze is gekozen als nieuwe leider van haar partij. Ze deedde uitspraak nadat de partijtop bevestigde dat ze per direct aan het roer staat van de Conservative Party. May sprak ook over Brexit en liet weten werk te gaan maken van het verlaten van de EU. “Brexit is Brexit en we gaan er een succes van maken”, zei ze.

Eerder op maandag trok May’s enige overgebleven tegenstander Andrea Leadsom zich terug als kandidaat voor beide posten. Ze zegt dat te doen omdat in haar ogen May bredere steun binnen de partij heeft.

Leadsom zei vertrouwen te hebben dat May een Brexit goed zal voorbereiden, liet ze weten in een persconferentie. Met de terugtrekking van Leadsom is May de enige overgebleven kandidaat. Eerder werden kandidaten als Gove, Fox en Crabb al weggestemd. Dat zou kunnen betekenen dat David Cameron eerder vertrekt dan september, waar tot nu toe rekening mee werd gehouden. Mogelijk zelfs voor het reces van het parlement, dat begint op 21 juli.

De tekst gaat verder onder de video.

‘Brexit-kamp onthoofd’

Het partijleiderschap van May moet eerst goedgekeurd worden door de Conservatieve Partij. De koningin moet haar vervolgens benoemen tot premier. Met het wegvallen van Leadsom, groot voorstander van uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, hebben alle prominente Brexit-voorstanders het veld geruimd, zegt NRC-correspondent Titia Ketelaar:

“Met een vertrek van Leadsom is het Brexit-kamp echt onthoofd. Geen Boris, geen Farage, geen Gove, geen Leadsom, geen Nuttall.”

Excuses

In de persconferentie benadrukte Leadsom het belangrijk te vinden dat er snel duidelijkheid komt over de Brexit. May is volgens haar in een “ideale positie” om die onderhandelingen te voeren. May zou beloofd hebben zich voor de Britse uittreding in te zetten.

Leadsom bood eerder maandag nog haar excuses aan May aan, nadat ze in een interview had geïmpliceerd dat ze beter geschikt zou zijn voor het premierschap omdat ze moeder is. May kan geen kinderen krijgen. Leadsom houdt vol dat ze in het interview expliciet had gezegd dat haar moederschap geen rol mag spelen in de campagne. Ze zei van het stuk in The Times te “walgen”.