Pokémon Go: in Central Park lopen nu ook virtuele ratten

In New York is de vorige week verschenen game Pokémon Go een rage. Buiten gamen, dat is wel even wennen.

Foto Richard Vogel / AP

Naast Christopher Casteillanos (14) staat een rat die tot zijn knie reikt. Het zou de nachtmerrie zijn van elke New Yorker, ware het niet dat het ongedierte alleen te zien is via de smartphone van zijn vriend Brandon Francisco (14). Het is een Rattata, een van de 151 Pokémon, die te vangen zijn in het op 6 juli in de VS uitgekomen Pokémon Go.

Om tien uur ’s ochtends lopen de twee tieners ter hoogte van 72nd Street door Central Park op zoek naar nieuwe toevoegingen aan hun verzamelingen. “Ik heb zojuist een Bulbasaur gevangen!”, lacht Casteillanos. Deze op een kikker lijkende Pokémon is een stuk zeldzamer dan de rat. Waar Central Park vol mee lijkt te zitten. Net als in het echt.

Hans Klis

Tieners Christopher Casteillanos (links) en Brandon Francisco (rechts) spelen Pokémon Go in Central Park. Ze lopen de hele dag door Manhattan op zoek naar de felbegeerde beestjes. Hans Klis

‘Ik zit niet meer thuis achter de computer’

Tussen de joggers, op hun smartphone kijkende snelwandelende New Yorkers en de toeristen die op Google Maps hun weg vinden in het grote park in Manhattan vallen de twee tieners nauwelijks op. Het feit dat Casteillanos en Francisco hun telefoons voor zich houden en ermee in het rond bewegen, verraadt dat ze een van de miljoenen spelers zijn van het op 6 juli verschenen en langverwachte Pokémon Go.

Net zoals in voorgaande spellen van de Nintendo-franchise is het doel om alle beschikbare Pokémon te vangen, te trainen en ermee te vechten tegen andere spelers. Maar deze mobiele versie maakt gebruik van zogeheten Augmented Reality: spelelementen zijn via telefoon- en tabletsschermen in de echte wereld te zien. De diertjes zitten niet meer in je apparaat, maar dankzij de gps-functie overal om je heen. Pokémon Go dwingt spelers er zo echt op uit te gaan in plaats van de hele dag thuis te zitten. Francisco: “Mijn ouders snappen niet waarom ik opeens hele dagen de deur uit ben. Normaal zit ik in de zomer thuis te gamen. Nu loop ik heel New York door”.

Zo ziet Pokémon Go eruit in Central Park:

Nostalgie tussen het groen

Net voorbij het door wolkenkrabbers omlijste idyllische grasveld Sheep Meadow loopt Jonathan Chu (31). De Lockheed-softwareprogrammeur uit Queens heeft in de middag een afspraak in de stad, maar is uren vroeger naar het park afgereisd om wat Pokémon te vangen. “Ik speelde dit als tiener op de middelbare school. Al die fijne herinneringen van toen komen weer terug”. Chu speelt Pokémon Go pas twee dagen, maar ving al tachtig verschillende Pokémon in en rondom het veel kleinere Astoria Park. Maar zijn meest bijzondere is de saaie Pinsir, een grauwe uit de kluiten gewassen kever, dus vandaag hoopt hij op wat beters. “Hier zetten veel mensen lokaas uit om Pokémon aan te trekken”.

Hans Klis

Jonathan Chu uit Queens probeert in Central Park betere Pokémon te vangen dan bij hem in de buurt. Hans Klis

Pokémon Go is gevaarlijk

In St Louis werd dit virtuele lokaas op zondagnacht echt. Drie tieners beroofden spelers van hun smartphones door deze functie te gebruiken en ze op te wachten. Chu: “Ik houd het bij spelen overdag. Dat is veiliger”, zegt Chu terwijl hij met zijn telefoon voor zich een steile stenen trap afloopt. De politie in New York waarschuwt spelers niet alleen waakzaam te zijn voor criminelen, maar ook vooral op hun omgeving. Om ongelukken te voorkomen in de drukke stad.

De grootste problemen die Casteillanos, Francisco en Chu momenteel in Central Park hebben met Pokémon Go is dat het spel zo vaak vastloopt. Dat gebeurt bijna even vaak als het tegenkomen van een Rattata.

Andere buitengames:

Pokémon Go (gratis) verschijnt later dit jaar in Nederland. Gelukkig zijn er ook andere games die spelers dwingen de buitenlucht in te gaan.

  • Spectrek (1,99 euro): ghostbusters in het echt. Met behulp van augmented reality zie je in je omgeving spoken die je ook moet vangen.
  • Zombies, Run! (gratis of 2,39 euro): fitness-app waarin je achtervolgd wordt door zombies. Je rent voor je leven terwijl je de monsters dichterbij hoort komen.
  • Ingress (gratis, in-app aankopen): samen met een team moet je portalen in je omgeving veroveren en in eigen handen houden om te winnen.
  • Parallel Kingdom MMO (gratis): Zoek naar schatten in je eigen tuin en doodt draken die in het park om de hoek leven.