Hudson’s Bay tekent contracten voor zeven oude V&D-panden

Het gaat om panden in Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Zwolle.

Bloemen liggen als steunbetuiging voor het personeel voor de deur van het gesloten V&D-filiaal in Leiden. Dit is een van de panden waar Hudson's Bay haar deuren zal openen.
Bloemen liggen als steunbetuiging voor het personeel voor de deur van het gesloten V&D-filiaal in Leiden. Dit is een van de panden waar Hudson's Bay haar deuren zal openen. Foto Robin Utrecht / ANP

De Canadese winkelketen Hudson’s Bay (HBC) heeft langlopende huurcontracten getekend voor zeven nieuwe filialen in Nederland. Die zullen openen in voormalige V&D-panden in Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden en Zwolle. Dat meldt persbureau ANP maandag.

De huurovereenkomsten volgen op eerdere contracten die werden gesloten met pandeigenaren in Amsterdam, Breda en Tilburg. In totaal wil het Canadese bedrijf twintig winkels openen in Nederland. In de gebouwen zullen filialen van Hudson’s Bay en Saks Off 5th openen.

Topman Richard Baker zei maandag dat de eerste Nederlandse filialen vermoedelijk in het derde kwartaal van 2017 open gaan, aldus ANP. Het bedrijf denkt dat de komst van het bedrijf naar Nederland zeker 2.500 banen oplevert. Ook in de bouw biedt de komst tijdelijk werk aan 2.500 mensen. In totaal investeert Hudson’s Bay zo’n 300 miljoen euro in de uitbreiding naar Nederland.

Over de toekomst van de La Place-restaurants is maandag niet meer bekend geworden. In mei meldde Jumbo dat Hudson’s Bay mogelijk ook daar interesse in heeft. Er zouden nu “constructieve gesprekken” worden gevoerd. Toen V&D vorig jaar op de fles ging, bleek voor ruim vijftig La Place-restaurants een doorstart mogelijk.

Het concern is de afgelopen jaren aan het uitbreiden in Europa. Vorig jaar werden de Duitse Kaufhof-warenhuizen en het Belgische Galeria Inno overgenomen. Hudson’s Bay heeft in totaal 460 warenhuizen in bezit, waar samen 66.000 medewerkers werken. De ketens zijn jaarlijks samen goed voor een omzet van ruim 8 miljard euro.