Het zilvervisje

Elke bibliofiel kan t.z.t. rekenen op bezoek van het zilvervisje, het kwikzilveren insect dat zich met een onstilbare honger door bladzijden heenvreet.

De menselijke pendant van het zilvervisje is de kilometervreter onder de lezers; de Engelsen zouden hem an avid reader noemen. Zit tot diep in de nacht voor de tent met een mijnwerkerslamp op het voorhoofd in Henning Mankell of een andere bulkbakker, en laat zich hierbij in het geheel niet afleiden door de zwermen muggen. Wimpelt overdag verzoeken om te badmintonnen af, onderbreekt de leessessies alleen voor het aanbrengen van nieuwe zonne-olie. Doet kortom aan bingereading.

Over Vestdijk merkte iemand ooit op dat hij sneller schreef dan God kon lezen, wel, het zilvervisje leest sneller dan David Baldacci kan schrijven, en dat is heel snel, want Baldacci schrijft nog sneller dan Vestdijk. Verschuilt zich achter de schutbladen van: J.J. Voskuil, Reader’s Digest, Georges Simenon.