Geert Wilders heeft wél een plan klaar voor een eventuele ‘Nexit’

Geert Wilders is niet blij met de politieke gevolgen van het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk. Verscheidene politici stapten op nadat een meerderheid voor vertrek uit de Europese Unie (EU) had gekozen. Politici die voor een Brexit pleitten, bleken daar nauwelijks op geanticipeerd te hebben. „Het is inderdaad geen gelukkig beeld, ook al denk ik dat het uiteindelijk allemaal nog wel goedkomt”, zegt Wilders in een interview met de Belgische krant Het Nieuwsblad.

„Dat Nigel Farage [leider van UKIP en EU-scepticus] meer tijd voor zichzelf wil, is prima. Maar ik zou die beslissing niet genomen hebben. Het beeld dat ze allebei [net als Boris Johnson] opgestapt zijn, is nefast.”

Wilders zou wél een plan hebben voor het geval Nederland ervoor kiest om uit de EU te stappen.

Op de vraag of populisten weglopers zijn, zegt Wilders: „Ik hoef hen niet te verdedigen hoor. Laat ik het anders formuleren: als de Nederlanders volgend jaar kiezen voor een referendum en een Nexit, dan ga ik niet de week erna op het strand liggen en doen alsof er niets is gebeurd.” (NRC)