Vier vragen over gamehit Pokémon Go

Vier vragen over

Na jaren heeft gamebedrijf Nintendo weer een hit te pakken: Pokémon Go. Het idee: buiten op zoek gaan naar virtuele wezens.

Pokémon-spelers in Central Park in New York
Pokémon-spelers in Central Park in New York

Twintig jaar na de eerste Pokémon-game is de wereld opnieuw in de ban van de vrolijk gekleurde Japanse fantasiewezens. Hoewel, de wereld? Pokémon Go is alleen nog te spelen in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland, toch belandde het spel binnen 24 uur na de release vorige week op de hoogste positie in de iOS en Android downloadlijsten.

Het idee achter het gratis spel is vrij eenvoudig: smartphonegebruikers gaan buiten op jacht naar Pokémon en proberen die te vangen. Ook in Nederland, waar het spel nog niet officieel beschikbaar is. Het Amsterdams Medisch Centrum riep bezoekers op om weg te blijven, nadat mensen met hun mobiele telefoon op zoek waren naar de beesten in de kelders van het ziekenhuis.

Vier vragen over Nintendo’s eerste augmented reality game.

1. Pardon… augmented reality game?

614c95b7-2115-4216-9cfd-ef82342bec8b

In Pokémon Go zoeken spelers in hun omgeving naar virtuele monsters die in hun smartphonescherm verschijnen. Het spel maakt gebruik van augmented reality: op je smartphone zie je via je camera de echte wereld, de app legt daar een virtuele laag bovenop – waardoor er plots buiten op straat virtuele wezens kunnen verschijnen. Doel is de Pokémons te vangen, te trainen en met elkaar te laten vechten. Een zoektocht kan ver gaan: een water-Pokémon leeft bijvoorbeeld in de buurt van water. Spelers blijken veel over te hebben voor zeldzame Pokémons: uren rijden of zwerven door onherbergzame gebieden.

2. Fijn toch, gamen verplaatst zich nu naar buiten

Klopt, al heeft dat ook weer z’n nadelen. Op sociale media circuleren foto’s van automobilisten die tijdens het rijden de game spelen. Het gerucht dat een man uit een enorm auto-ongeluk veroorzaakte tijdens het spelen bleek vals, maar andere incidenten lijken wel te kloppen. Volgens het Brabants Dagblad zijn drie Tilburgers vrijdagnacht beroofd van hun telefoon toen zij om half vier ‘s nachts in een park liepen om Pokémon te vangen. In de Amerikaanse staat Missouri gebruikten criminelen de game om spelers naar verlaten gebieden te lokken om ze te beroven. In Wyoming vond een tiener een lijk, terwijl ze bij een rivier naar Pokémon zocht.

3. Heeft Nintendo eindelijk weer een hit te pakken?

Daar lijkt het op. Maandag steeg de beurswaarde van Nintendo met 24,5 procent. Dat betekent dat het concern in een klap 8 miljard euro meer waard werd – prettig voor het Japanse bedrijf dat naarstig op zoek is naar een nieuw succes. Nintendo heeft sinds de piek van het bedrijf in 2008 driekwart van zijn beurswaarde verloren.

4. Wanneer komt het spel naar Nederland?

Door het grote aantal spelers zijn de servers overbelast en werd de lancering in veel landen uitgesteld. Toch weten Nederlandse spelers die beperking te omzeilen door bijvoorbeeld een Australische Apple-account aan te maken. Volgens de Wall Street Journal is het spel binnen enkele dagen beschikbaar in Europa en Japan.